Spolehlivý VW Golf, poruchové staré passaty. Jak hodnotí němečtí žlutí andělé oblíbené ojetiny?

Ondřej Běhal
11. 5. 2017 6:23
Německý autoklub ADAC vydal přehled poruchovosti jednotlivých aut podle toho, jak často k nim museli loni vyjíždět jeho "žlutí andělé". Analyzoval přibližně milion výjezdů k nepojízdným vozům a vytvořil hodnocení pro 117 automobilů 25 značek. U každého modelu známkuje každý modelový rok. Toto vysvědčení lze brát jako jedno z vodítek pro zájemce o ojetá auta, i když roli hraje i to, jak se majitelé o své vozy starají a kolik s nimi najezdí. Rozdíly ve výsledcích jsou obrovské. Vždyť pomoc ADAC potřebovalo jen 0,4 z tisíce registrovaných BMW X5 2014, ale 75,1 Opelů Zafira 2007. V grafice se dozvíte, jak si vedlo 25 nejprodávanějších ojetin v Česku (podle bazaru AAA Auto) včetně šesti škodovek.

Zajímají vás více nová než ojetá auta? Připravili jsme i žebříčky aktuálně nejprodávanějších nových aut v Česku.

Ford Transit
Ford Transit | Foto: internet

Ford Transit III

Nejoblíbenější ojetou velkou dodávkou v Česku je Ford Transit. Jeho třetí generace zahrnující většinu ADACem hodnocených modelových roků má střídavou spolehlivost, ale platí, že čím mladší, tím lepší. Nejstarší transity z roku 2007 byly v porovnání s konkurencí nadprůměrně poruchové a dostaly čtyřku. Ročníky 2008 (ten je v Česku nejprodávanější) a 2009 trojku a ročníky 2010 a 2011 dokonce dvojku. Vzestupný trend se zastavil až ke konci výroby této generace, Modelový rok 2012 dostal trojku.

Foto: Ford

Ford Transit IV

Aktuálně prodávanou generaci Fordu Transit zastupují v hodnocení ADAC ročníky 2013 (známka 3) a 2014 (čtyřka). Rozhodně tedy nejde o posun k lepšímu, podle ADAC jsou v posledních letech spolehlivější Mercedes Vito/Viano a VW Transporter.

 

Právě se děje

Další zprávy