Směšně levné, ale velmi pohodlné ojetiny? V autobazarech hledejte BMW i Kiu

Petr Šikl
11. 4. 2018 7:15
Uspokojit požadavek komfortního cestování dokážou nejlépe limuzíny vyšší střední třídy. Ty jsou díky nízké stavbě karoserie příkladně tiché a díky skvěle odladěným podvozkům dopřávají pohodlnou plavbu. Jenže jejich pořizovací cena je z jiné dimenze, než si může běžný motorista dovolit. Řešením je koupě ojetých luxusních exemplářů, které průměrně vydělávajícím jedincům přibližuje masivní ztráta hodnoty vykoupená drahým servisem. Skloubit požadavek pohodlného cestování a minimálních nákladů nemusí být nereálné. Existuje hned několik ojetin, které splní nejpřísnější požadavky poskytovaného komfortu, pořídíte je za směšné peníze a jejich údržba nezničí rodinný rozpočet.

Optimální volbou jsou zážehového šestiválce M52 produkované prvních pět roků výroby. Základní dvoulitr 520i se hodí pro klidné řidiče. Ideální volbou je varianta 523i, což je podladěný 2,5litr dovolující uvolněnou jízdu i svižnější výletování. V praxi s ním lze jezdit delší trasy sedm litrů na sto kilometrů, po ucpaném městě pak za 9,5 l/100 km. Vrcholná verze 528i přidává výbušnou třaskavinu.

Novější šestiválce N54 nejsou zrovna výhrou. Jedou sice ještě lépe, ale spolehlivost jim narušují moderní "kazítka" v podobě čtveřice lambda sond, recirkulace výfukových plynů (EGR) a vefukování sekundárního vzduchu do výfuku. Osmiválec 540i (M62) dělá z pětky vyloženou střelu, která má převahu nad vším ostatním.

 

Právě se děje

Další zprávy