Směšně levné, ale velmi pohodlné ojetiny? V autobazarech hledejte BMW i Kiu

Petr Šikl
11. 4. 2018 7:15
Uspokojit požadavek komfortního cestování dokážou nejlépe limuzíny vyšší střední třídy. Ty jsou díky nízké stavbě karoserie příkladně tiché a díky skvěle odladěným podvozkům dopřávají pohodlnou plavbu. Jenže jejich pořizovací cena je z jiné dimenze, než si může běžný motorista dovolit. Řešením je koupě ojetých luxusních exemplářů, které průměrně vydělávajícím jedincům přibližuje masivní ztráta hodnoty vykoupená drahým servisem. Skloubit požadavek pohodlného cestování a minimálních nákladů nemusí být nereálné. Existuje hned několik ojetin, které splní nejpřísnější požadavky poskytovaného komfortu, pořídíte je za směšné peníze a jejich údržba nezničí rodinný rozpočet.
Foto: BMW

Statisíce kilometrů

Diesel 525tds řady M51 je klasický předkomůrkový diesel. Jednoduchý agregát se podařilo zbavit nedostatků předchůdce, a pokud ho nebude za studena vytáčet či jezdit na bionaftu, rodinný rozpočet příliš nezatíží. Vyloženě špatnou volbou je čtyřválec 520d (M47), který má příšerný zvukový projev, trpí na turboefekt a nespolehlivé čerpadlo. Šestiválce M57 (525d a 530d) lze doporučit, jsou silné a tiché. Bohužel se jim nevyhýbají závady turbodmychadel.

Generace E39 vyniká vrozenou poctivostí a rozmanitostí. Můžete si pořídit sportovně laděné žihadlo, ale i maximálně komfortní vůz. Vzhledem k věku potěší špičkové výkony motorů, příjemná spotřeba paliva a naprostý dostatek informací i dílů. Díky tomu lze servis udržet ve velmi příjemných cenových relacích. Při koupi hodně záleží na výběru správného kusu (německé exempláře s čtvrt milionem najetých kilometrů většinou čeká dalšího čtvrt milionu km na východ od nás).

 

Právě se děje

Další zprávy