Slabikář dobíjení. Co musíte znát, aby vás život s elektromobilem neděsil?

Martin Přibyl Martin Přibyl
14. 7. 2020 6:04
V prvním díle našeho seriálu o elektromobilech jsme probrali, jaký vybrat a pro koho se takové auto hodí. Nyní přišla chvíle na základní pojmy, které byste měli znát, když už se pro něj rozhodnete. Všechny se týkají toho nejdůležitějšího, dobíjení: ať už je pomalé nebo rychlé, doma nebo na veřejné dobíječce.
Foto: Martin Přibyl

Wallbox

Wallbox by se dal označit za takovou domácí dobíjecí stanici. Ve své podstatě je to krabička s chytrou elektronikou, která umí komunikovat s vozem a řídit tak rychlost dobíjení. Pro život s elektroautem není vysloveně zapotřebí, protože ho nahradí zmíněné dobíjecí kabely do třífázové zásuvky, které zvládnou stejný dobíjecí výkon. Cenově ale vychází podobně, jen použití wallboxu je komfortnější. Skříňka se nainstaluje na stěnu v garáži nebo na kryté parkovací stání, dobíjecí kabel k ní může být připojen napevno nebo se použije zmíněný typ 2. Wallbox ale může mít další výhody: může monitorovat spotřebu energie a může být řízen, aby dobíjení elektromobilu nepřetížilo rozvodnou síť v budově.

Podobně jako wallboxy fungují ve své podstatě i pomalé veřejné dobíjecí stojany, ty oproti nim nabízejí nějaký způsob platby za dobíjení. Běžně se instalují například u nákupních center, kde obvykle posádka elektroauta stráví několik hodin. V takovém případě dobijí podstatnou část baterie elektroauta během nákupu. "V předpokládané struktuře dobíječek by do budoucna měly čtyři pětiny tvořit pomalejší AC stanice, které dobíjejí střídavým proudem a jejich maximální výkon je do 22 kWh," vysvětluje Synek z Unicornu.

 

Právě se děje

Další zprávy