Ukázněnější, přesto zranitelnější a nebezpečnější. Řidičů seniorů v Česku přibývá

Jan Matoušek Jan Matoušek
29. 10. 2020 6:02
Senioři ve věku od 65 let jsou druhou nejrozšířenější skupinou obyvatel v České republice. Řada z nich také dodnes vlastní řidičské oprávnění skupiny B, celkově se pak právě senioři řadí mezi nejohroženější skupinu obyvatel v silničním provozu. Podívejte se na statistiky.
Foto: iStock

Jaký je starší řidič?

Řidičů seniorů je tedy v Česku poměrně hodně a jejich počet v následujících letech pravděpodobně ještě vzroste. Jaká je ale charakteristika řidiče-seniora?

"Obecně lze o nich (řidičích ve věku 65 let a výše - pozn. red.) říci, že jsou zkušenější než mladí řidiči, dovedou lépe předvídat, odhadnout chování druhých účastníků silničního provozu a důsledně dodržují dopravní předpisy," uvedl dopravní expert Jan Pechout.

"Mají však pomalejší reakce, většina z nich hůře vidí, někteří mají problémy s rychlým pohybem a jsou až přehnaně opatrní a váhavější," dodal. Problémem pro tuto skupinu na silnicích může být i to, že si často nechtějí zhoršený zdravotní stav připustit.

Starší řidiči mají také často problém s přizpůsobením se tempu a hustotě silničního provozu, případně pomalejším rozjížděním v křižovatce či držením se středu vozovky při pomalé jízdě. Z toho vyplývá i jejich obtížnější předjíždění. "Mladší řidiči na způsob jízdy seniorů často reagují blikáním nebo houkáním. Znervózní je tím, a oni tak začnou dělat další zbytečné chyby," podotýká dopravní expert.

To potvrzuje i Libor Budina z Autoklubu ČR, který je koordinátorem projektu Jedu s dobou pro osvětu a vzdělávání starších řidičů: "Na kurzech a ze zpětné vazby vnímáme ze strany seniorů jistou zlobu na mladé řidiče ve smyslu toho, že se cítí být ohroženi agresivní a bezohlednou jízdou."

Podle Budiny má řada starších řidičů také problém s orientací na cestách, které neznají. "Musí dávat více pozor a celkově mají pak méně času řešit situace. Například včasné odbočení do jízdního pruhu a ne až na poslední chvíli. Z toho pak vyplývají i další příčiny dopravních nehod," doplňuje.

 

Právě se děje

Další zprávy