Ukázněnější, přesto zranitelnější a nebezpečnější. Řidičů seniorů v Česku přibývá

Jan Matoušek Jan Matoušek
29. 10. 2020 6:02
Senioři ve věku od 65 let jsou druhou nejrozšířenější skupinou obyvatel v České republice. Řada z nich také dodnes vlastní řidičské oprávnění skupiny B, celkově se pak právě senioři řadí mezi nejohroženější skupinu obyvatel v silničním provozu. Podívejte se na statistiky.
Foto: Aktuálně.cz, ministerstvo dopravy

Řidič senior

Podle dat ministerstva dopravy je v České republice k polovině října celkem 1 406 557 držitelů řidičského oprávnění skupiny B ve věku od 65 let výše. Automaticky to ovšem neznamená, že se stejný počet starších řidičů pohybuje i v provozu. Takovými daty ministerstvo nedisponuje. Pro úplnost uveďme, že celkem má řidičské oprávnění skupiny B 6,8 milionu řidičů - z toho šest milionů má řidičský průkaz platný. Čili až zhruba pětina všech řidičských průkazů skupiny B v Česku připadá na řidiče ve věku od 65 let výše. A s přihlédnutím k celkovému stárnutí populace se lze domnívat, že počet Čechů s řidičským oprávněním ve vyšším věku bude v budoucnu spíše stoupat.

Jak je vidět z grafu na počátku tohoto slidu, s narůstajícím věkem ale počet držitelů řidičského průkazu klesá. Jestliže v 65 letech věku má oprávnění 102 916 řidičů, v 75 letech věku je to 61 222 řidičů a v 85 letech věku 17 312 řidičů. V 94 letech pak má řidičák už jen 1885 řidičů.

 

Právě se děje

Další zprávy