Trh s ojetinami se za půl roku propadl o polovinu. Na několik týdnů se téměř zastavil

Jan Matoušek Jan Matoušek
7. 7. 2020 6:02
Koronavirová pandemie výrazně ovlivnila celý automobilový průmysl. Automobilky musely zavřít továrny, zrušeny byly velké výstavy a propadl se i trh s novými auty. V České republice však více než prodej nových utrpěl prodej ojetých aut. Ten se za první pololetí roku 2020 propadl téměř o polovinu. Vyplývá to z dat on-line tržiště s ojetinami Carvago, které monitoruje přes 80 procent českého trhu.
Foto: Carvago

Největší meziroční propad je viditelný v březnu, chvíli po tom, co autobazary musely nuceně zavřít kvůli vládním opatřením, která měla zabránit šíření onemocnění covid-19. Především v týdnu mezi 16. a 22. březnem se prodeje ojetin téměř zastavily a poklesly o 99,1 procenta - z běžných asi 10 tisíc vozů se v době pandemie prodalo za daný týden jen 86 automobilů.

Jak je viditelné na grafu, o více než 90 procent spadly prodeje ojetých vozů i následující týdny. Až v týdnu od 20. dubna prodeje spadly o méně než 90 procent, konkrétně o 85 procent. Spojeno to může být s tím, že ve stejnou dobu se znovuotevřely prodejny nových i ojetých vozů (více zde).

K výraznějšímu oživení nicméně došlo ale až v týdnu od 25. května, kdy se poprvé propad prodejů dostal pod hranici 50 procent. Od té doby už přes tuto hranici nešel, naopak ve druhé polovině června se postupně dostal až k "pouze" zhruba třetinovému meziročnímu propadu.

Přitom ještě na začátku roku se trh s ojetinami těšil růstu v řádech jednotek procent, což odpovídalo situaci v roce 2019.

 

Právě se děje

Další zprávy