Auta, nebo cyklisté? Co slibují politici pražským motoristům před volbami

Jan Matoušek Jan Matoušek
19. 9. 2022 6:02
V České republice se budou o nadcházejícím víkendu konat další volby. Tentokrát se nevolí poslanci, ale zastupitelstva měst a obcí, respektive třetina Senátu. Kandidáti jednotlivých stran, hnutí a koalic opět slibují voličům mnohé. Redakce Aktuálně.cz tentokrát prošla programy uskupení s největším volebním potenciálem, kandidujících na pražský magistrát s cílem zjistit, co nabízejí motoristům.

Redakce Aktuálně.cz prostudovala programy sedmi stran, hnutí a koalic, které mají podle průzkumu Data Collect a Kantar pro Českou televizi v Praze největší volební potenciál.

SPD, Trikolora, Hnutí PES a nezávislí společně pro Prahu

Dlouhý název koalice parlamentní SPD a mimoparlamentních uskupení a nezávislých kandidátů je vedené architektem Milanem Urbanem. Ve svém programu má koalice i bod věnovaný dopravě kde nechybí opět parkovací zóny. Cílem je zřízení jednotné zóny v Praze s výjimkou centrální části. Zároveň by podle koalice neměla být cena parkovací karty vyšší než 500 korun za rok, výnos z parkování by pak ráda investovala zpátky do parkovacích domů či podzemních stání. Ostatně více garáží a parkovacích domů by uskupení rádo budovalo i v širším centru Prahy.

Samozřejmostí je další stavba parkovišť P+R v okolí linek městské dopravy včetně vlaků, kde by měl parkovací lístek sloužit jako jízdenka na MHD. Dále chce uskupení pracovat na zlepšení sítě městské dopravy především v podobě metra D, zlepšení celkové infrastruktury a také dobudování Městského okruhu. Koalice by také ráda zrušila patníková vyznačení pruhu pro motoristy, což by mělo přispět k plynulejší dopravě.

 

Právě se děje

Další zprávy