Auta, nebo cyklisté? Co slibují politici pražským motoristům před volbami

Jan Matoušek Jan Matoušek
19. 9. 2022 6:02
V České republice se budou o nadcházejícím víkendu konat další volby. Tentokrát se nevolí poslanci, ale zastupitelstva měst a obcí, respektive třetina Senátu. Kandidáti jednotlivých stran, hnutí a koalic opět slibují voličům mnohé. Redakce Aktuálně.cz tentokrát prošla programy uskupení s největším volebním potenciálem, kandidujících na pražský magistrát s cílem zjistit, co nabízejí motoristům.

Redakce Aktuálně.cz prostudovala programy sedmi stran, hnutí a koalic, které mají podle průzkumu Data Collect a Kantar pro Českou televizi v Praze největší volební potenciál.

Patrik Nacher.
Patrik Nacher. | Foto: Jakub Plíhal

ANO

Hnutí ANO vede v Praze Patrik Nacher, přičemž podle prohlášení v programu je jedním z cílů "nastavit rovnováhu" mezi jízdou autem, na kole, hromadnou dopravou nebo pěší chůzí. Motoristů se týkají především sliby na investice do oprav silnic a dopravní infrastruktury (dokončení Městského okruhu, dostavba Pražského okruhu nebo výstava Radlické či Vysočanské radiály) a také na stavbu parkovišť. Záchytná stání P+R mají ve spolupráci se Středočeským krajem vyrůst zejména tam, kde je přímé vlajkové spojení na Prahu. To by tak mohlo trochu ulevit automobilové dopravě v metropoli. Také nová bytová výstavba má být podmíněná budováním dostatečné infastruktury, což zahrnuje i parkoviště.

Nová parkovací místa mají vyrůst i na sídlištích, zároveň má být celá Praha podle ANO rozdělená jen na dvě parkovací zóny: centrum a zbytek města. "Každý, kdo v Praze bydlí nebo podniká, má nárok zaparkovat," stojí v programu jako zdůvodnění. Rozšířit se má také síť nabíjecích stanic pro elektromobily.

Bodem, který se u jiných stran zastoupených dnes na magistrátu neobjevuje, je zrušení omezení na 50 km/h na Magistrále. ANO by rovněž rádo přehodnotilo používání stávajících semaforů, které mají nahradit chytrá zařízení více odrážející reálnou dopravní situaci. Nechybí ani zmínka o tom, že by hnutí zrušilo "nesmyslné cyklopruhy" a nahradilo je novými cyklostezkami, jakož i obnovení zrušených dopravních pruhů tam, kde to nyní způsobuje zácpy. Jako příklad uvádí program ulici Korunovační. Stejně jako další strany pak ANO mluví i o posílení hromadné dopravy třeba v podobě stavby linky metra D, výstavby tramvajových tratí, posílení linek na sídliště ve vytížených časech nebo modernizace vozů, a dokonce MHD zadarmo na rok 2023.

 

Právě se děje

Další zprávy