Kladli jsme umělé inteligenci otázky o autech a nestačili se divit. Je ChatGPT autař?

Jan Matoušek Jan Matoušek
10. 3. 2023 6:02
Fenoménem posledních týdnů se v rámci komunikace stala umělá inteligence ChatGPT společnosti OpenAI, kterou spoluzaložil Elon Musk. Můžete s ní komunikovat, kromě jiného, česky i anglicky a rozebírat nejrůznější témata. Redakce Aktuálně.cz zkusila umělé inteligenci položit několik otázek ze světa aut s cílem zjistit, jestli je alespoň trochu "autař".
Foto: Shutterstock

Co si myslí umělá inteligence o elektromobilitě?

Pokud se ChatuGPT explicitně zeptáte na to, jaký má na určitou věc názor nebo jakou věc preferuje, dočkáte se odpovědi, že jako umělá inteligence nemá názory ani preference. Na elektromotory jsme šli tedy jinou cestou, a sice otázkou, jestli jsou čistější než auta se spalovacím motorem.

A tady nás reakce chatbotu překvapila. Nejprve samozřejmě vypálil, že elektromobily mají nulové emise výfukových plynů, protože - logicky - nevyužívají k pohonu spalovací motor. Pak ale přišla i určitá polemika: "Nicméně, je důležité vzít v úvahu celkovou 'stínovou' uhlíkovou stopu, tedy množství emisí CO2, které jsou vytvořeny výrobou, provozem a nakonec zneškodněním elektromobilu a automobilu se spalovacím motorem. Například, výroba baterií pro elektromobily může produkovat vysoké množství CO2, ale i přesto jsou elektromobily čistší, pokud jezdí na obnovitelné energii," přemítá umělá inteligence.

"Celkově tedy lze říci, že elektromobily jsou čistší než auta se spalovacím motorem, ale je třeba brát v úvahu celkový cyklus emisí a vliv na životní prostředí," dodává na závěr.

 

Právě se děje

Další zprávy