Kladli jsme umělé inteligenci otázky o autech a nestačili se divit. Je ChatGPT autař?

Jan Matoušek Jan Matoušek
10. 3. 2023 6:02
Fenoménem posledních týdnů se v rámci komunikace stala umělá inteligence ChatGPT společnosti OpenAI, kterou spoluzaložil Elon Musk. Můžete s ní komunikovat, kromě jiného, česky i anglicky a rozebírat nejrůznější témata. Redakce Aktuálně.cz zkusila umělé inteligenci položit několik otázek ze světa aut s cílem zjistit, jestli je alespoň trochu "autař".

Umí umělá inteligence doporučit vhodné auto?

Přiznejme si, že spousta lidí, když vybírá nové auto, zadá do vyhledávače něco ve smyslu "rodinná auta do 500 tisíc" nebo "auta do 300 tisíc". Zkrátka velikost nebo kategorii a částku, jakou je za vůz ochotný či ochotná utratit. A tak jsme to zkusili úplně stejně i s umělou inteligencí. Dali jsme jí vybrat rodinné auto do 700 tisíc korun. Toto jsou návrhy:

  • "Škoda Octavia - jedná se o oblíbené rodinné auto, které nabízí dostatek místa pro posádku i zavazadla. Základní cena nové Octavie se pohybuje kolem 450 tisíc korun (ve skutečnosti je to aktuálně 619 900 korun za liftback a 659 900 korun za kombi - pozn. red.), takže s rozpočtem 700 tisíc korun byste si mohli pořídit dobře vybavenou verzi.
  • Hyundai Tucson - toto prostorné SUV nabízí moderní design a spoustu výbavy za přijatelnou cenu. Nový Tucson se prodává od 619 900 Kč (ve skutečnosti 579 990 korun - pozn. red.), takže s 700 tisíci korunami byste si mohli pořídit dobře vybavenou verzi.
  • Toyota Corolla Touring Sports - toto kombi nabízí dostatek místa pro celou rodinu a spolehlivý hybridní pohon. Cena nové Corolly Touring Sports se pohybuje kolem 560 tisíc korun (ve skutečnosti stojí základní verze s hybridním pohonem od 697 900 korun - pozn. red.), takže s rozpočtem 700 tisíc korun byste si mohli pořídit verzi s vyšší výbavou.
  • Volkswagen Golf Variant - oblíbený hatchback (kombi - pozn. red.) od Volkswagenu nabízí dostatek místa pro celou rodinu a spoustu výbavy. Cena nového Golfu Variant se pohybuje kolem 500 tisíc korun (ve skutečnosti stojí základní model 667 900 korun - pozn. red.), takže s 700 tisíci korunami byste si mohli pořídit dobře vybavenou verzi.
  • Škoda Superb - pokud hledáte velké a prostorné auto, může být Škoda Superb ideální volbou. Cena nového Superbu se pohybuje od 710 tisíc korun (momentálně stojí nejlevnější Superb 880 900 korun, jako kombi pak 920 900 korun - pozn. red.), takže se 700 tisíci korunami byste se museli omezit na základní verzi, ale stále by nabízela prostorné interiéry a spoustu výbavy."

Jak je vidět, ceny nových aut umělá inteligence zvládnuté nemá, což potvrzuje, že na otázku, jaký je nejlevnější automobil v Česku, odpověděla, že Dacia Spring Electric. Když jsme ji upozornili, že není, opravila se na Škodu Citigo-e iV. Ta už se ale nevyrábí od roku 2020.

 

Právě se děje

Další zprávy