Kladli jsme umělé inteligenci otázky o autech a nestačili se divit. Je ChatGPT autař?

Jan Matoušek Jan Matoušek
10. 3. 2023 6:02
Fenoménem posledních týdnů se v rámci komunikace stala umělá inteligence ChatGPT společnosti OpenAI, kterou spoluzaložil Elon Musk. Můžete s ní komunikovat, kromě jiného, česky i anglicky a rozebírat nejrůznější témata. Redakce Aktuálně.cz zkusila umělé inteligenci položit několik otázek ze světa aut s cílem zjistit, jestli je alespoň trochu "autař".
Foto: BMW

Korektní konec spalovacích motorů

Zatímco v otázce elektromobility má umělá inteligence zjevně nějaké pochybnosti a výhrady a dokáže sama se sebou polemizovat, pokud se jí zeptáte, jestli je konec spalovacích motorů v roce 2035 správný, poskytne velmi korektní a vlastně docela neutrální odpověď.

"Zda je to správné nebo ne, závisí na mnoha faktorech a je to diskutabilní téma. Někteří kritici tvrdí, že 2035 je příliš brzy, protože elektromobilita ještě není dostatečně vyspělá a většina lidí si nemůže dovolit nákup elektromobilu. Na druhé straně zastánci tvrdí, že 2035 je potřeba, aby bylo možné splnit ambiciózní cíle v oblasti ochrany klimatu a snížení emisí," říká.

Dále také vypočítává, že rok 2035 nebude znamenat úplný konec provozu aut se spalovacími motory, stávající majitelé je budou moci využívat i dále, navíc k tomu bude potřeba vyvíjet alternativní paliva, mezi která řadí v posledních dnech hojně propíraná syntetická paliva, případně vodík.

Závěrem pak umělá inteligence dodává: "Celkově je tedy konec prodeje nových vozidel se spalovacím motorem v roce 2035 ambiciózním cílem, který má potenciál přispět k ochraně životního prostředí a boji proti klimatickým změnám. Nicméně, je důležité, aby se při implementaci této politiky brala v úvahu celková situace a postupovalo se s ohledem na reálné potřeby a možnosti obyvatelstva."

 

Právě se děje

Další zprávy