Kladli jsme umělé inteligenci otázky o autech a nestačili se divit. Je ChatGPT autař?

Jan Matoušek Jan Matoušek
10. 3. 2023 6:02
Fenoménem posledních týdnů se v rámci komunikace stala umělá inteligence ChatGPT společnosti OpenAI, kterou spoluzaložil Elon Musk. Můžete s ní komunikovat, kromě jiného, česky i anglicky a rozebírat nejrůznější témata. Redakce Aktuálně.cz zkusila umělé inteligenci položit několik otázek ze světa aut s cílem zjistit, jestli je alespoň trochu "autař".

Nejdůležitější světová auta

Nejdůležitější auta české historie podle umělé inteligence známe, jak jsou na tom ale auta světové produkce? Výběr je následující:

  • "Ford Model T (1908) - Tento automobil od Henryho Forda byl prvním vozem, který byl dostupný pro průměrného amerického kupujícího. Díky Fordově inovativní montážní lince se automobil stal levnějším a efektivnějším, což umožnilo, aby se stal prvním vozem na světě s masovou výrobou.
  • Volkswagen Beetle (1938) - Tento ikonický malý automobil, navržený Ferdinandem Porschem, se stal jedním z nejprodávanějších automobilů v historii, s více než 21 miliony kusů prodaných po celém světě. Byl známý svým zábavným a jednoduchým designem, který získal mnoho příznivců.
  • Citroën DS (1955) - Tento luxusní automobil byl navržen André Citroënem a jeho týmem (André Citroën byl v roce 1955 již dvacet let po smrti, na autě pracovali mimo jiné Flaminio Bertoni nebo André Lefébvre - pozn. red.), aby přinesl inovativní technologie do automobilového průmyslu. Byl známý svým hydraulickým systémem odpružení, brzd a řízení, což ho činilo jedním z nejpohodlnějších vozů své doby.
  • Porsche 911 (1963) - Tento sportovní vůz se stal ikonickým díky svému trvalému a nezaměnitelnému designu. Byl navržen Ferrym Porschem a jeho týmem a stal se jedním z nejpopulárnějších vozů v historii díky svému výkonu a kvalitě.
  • Toyota Prius (1997) - Tento hybridní automobil se stal prvním masově vyráběným vozem, který kombinoval spalovací motor a elektrický pohon. Byl navržen jako odpověď na rostoucí obavy o životní prostředí a stal se symbolem pro ekologické automobily po celém světě."
 

Právě se děje

Další zprávy