Kladli jsme umělé inteligenci otázky o autech a nestačili se divit. Je ChatGPT autař?

Jan Matoušek Jan Matoušek
10. 3. 2023 6:02
Fenoménem posledních týdnů se v rámci komunikace stala umělá inteligence ChatGPT společnosti OpenAI, kterou spoluzaložil Elon Musk. Můžete s ní komunikovat, kromě jiného, česky i anglicky a rozebírat nejrůznější témata. Redakce Aktuálně.cz zkusila umělé inteligenci položit několik otázek ze světa aut s cílem zjistit, jestli je alespoň trochu "autař".
Foto: Škoda Auto

Umí umělá inteligence napsat historii Škody 1000 MB?

Podobně jako novináři v různých redakcích, také my jsme zkusili vedle otázek zadat chatbotovi prosbu na napsání krátkého textu. Zvolili jsme k tomu historii Škody 1000 MB a trochu s nedůvěrou jsme čekali, jestli se potvrdí některé obavy, že by právě podobná umělá inteligence mohla ve velkém nahradit třeba také novináře. Toto je text, který na příkaz "napiš stručnou historii Škody 1000 MB" ChatGPT vytvořil:

"Škoda 1000 MB byl osobní automobil, který vyráběla československá automobilka Škoda Auto v letech 1964 až 1969. Byl to první model značky s moderním motorem uloženým vpředu a pohonem předních kol. Původně měl být pojmenován jako 'Škoda 990', ale nakonec se dostal k označení '1000 MB' kvůli svému objemu motoru.

Škoda 1000 MB byla velmi populární a úspěšná, což se odráželo v počtu vyrobených vozů. Během sedmi let se jich vyrobilo více než 443 000, což je dodnes nejvyšší počet vyrobených vozů jednoho modelu československé produkce. Byla také vyvážena do mnoha zemí světa, včetně Spojených států amerických.

Škoda 1000 MB se vyznačovala moderním designem a inovativními prvky, jako byl například motor s hliníkovou hlavou válců, kotoučové brzdy na všech kolech a nezávislé zavěšení kol. Vůz byl také poměrně rychlý a měl dobré jízdní vlastnosti.

Škoda 1000 MB se stala ikonou československého automobilového průmyslu a její nástupce, model Škoda 110 R, byl již více sportovním vozem. Dodnes se však Škoda 1000 MB těší velké oblibě u sběratelů a milovníků historických automobilů."

 

Právě se děje

Další zprávy