Ojetý elektromobil jako druhé auto do rodiny? Poradíme, na co si dát pozor

Martin Přibyl Martin Přibyl
9. 5. 2019 6:03
Jsou tu s námi a mají své výhody. Elektromobily jsou již pár let realitou trhu s novými auty a první kousky se začínají objevovat v bazarech. Ceny startují na nějakých 250 000 korunách. Jistě, jedná se o první generaci vozů s menšími bateriemi, které se nedokážou vyrovnat nejnovější Tesle, ale i tak mají svá pro. Jedná se třeba o speciální značku, která jim umožňuje parkování zdarma v pražských modrých zónách (v budoucnu již nebude platit pro hybridy). Z ojetého elektroauta se najednou stane zajímavá možnost, jak pořídit druhý vůz do rodiny na dojíždění do Prahy. Na co si ale dát pozor?
Foto: Volkswagen

Detaily, které mohou rozhodnout

Rakouský autoklub ÖAMTC také upozorňuje na položky výbavy, které u ojetého elektrovozu nemusí být standardem, ale bez nichž si budete zbytečně komplikovat život. Patří mezi ně:

  • Tepelné čerpadlo je dnes u elektroaut poměrně běžné, ale dříve tomu tak nebylo. Jeho výhodou je to, že výrazně snižuje energetickou náročnost na vytopení nebo vychlazení interiéru vozu v zimě nebo v létě. Zejména v chladném období roku může proto mít zásadní vliv na dojezd elektroauta.
  • Možnost rychlodobíjení stejnosměrným proudem (DC) také dříve nebývala standardem. "Nemusí ho mít ani BMW i3," upozorňuje Michal Mestek z AAA Auto. Pokud ji vámi vyhlédnutý vůz nemá, připravte se na dlouhé dobíjení doma nebo u pomalejších veřejných stanic využívajících střídavý proud (AC).
  • Palubní nabíječka je vlastně převodníkem střídavého proudu na stejnosměrný, který plní baterie a zásadně ovlivňuje rychlost domácího dobíjení, když si pořídíte nástěnnou dobíjecí stanici. Čím vyšší má tato nabíječka výkon, tím rychleji auto dobijete. Například první generace Nissanu Leaf nabízela na výběr buď 3,3kW, nebo 6,6kW variantu. Doporučujeme tedy tu druhou, s níž lze s vhodným wallboxem auto dobít za 6,5 hodiny.

Stejně jako u nových i u starých elektromobilů platí, že se jedná o řešení vhodné pro lidi, kteří mají kde dobíjet - ať už doma v garáži, nebo v práci. V tom prvním případě doporučujeme dokoupit zmíněný wallbox, který stojí podle výkonu od 20 000 korun výše.

 

Právě se děje

Další zprávy