Ojetý elektromobil jako druhé auto do rodiny? Poradíme, na co si dát pozor

Martin Přibyl Martin Přibyl
9. 5. 2019 6:03
Jsou tu s námi a mají své výhody. Elektromobily jsou již pár let realitou trhu s novými auty a první kousky se začínají objevovat v bazarech. Ceny startují na nějakých 250 000 korunách. Jistě, jedná se o první generaci vozů s menšími bateriemi, které se nedokážou vyrovnat nejnovější Tesle, ale i tak mají svá pro. Jedná se třeba o speciální značku, která jim umožňuje parkování zdarma v pražských modrých zónách (v budoucnu již nebude platit pro hybridy). Z ojetého elektroauta se najednou stane zajímavá možnost, jak pořídit druhý vůz do rodiny na dojíždění do Prahy. Na co si ale dát pozor?
Foto: BMW

Jak je to s cenami?

Podle webu sauto.cz je dnes v Česku k mání na 180 aut na elektřinu. Mezi nejlevnější možnosti patří zmíněný Peugeot iOn, Nissan Leaf nebo elektrický smart. Takové vozy pořídíte za čtvrt milionu, většinou jsou sedm až osm let staré, jejich nájezdy ale jen málokdy přesahují 50 000 kilometrů. Elektrický Golf stojí o něco více než půl milionu, za něco méně se dá pořídit i BMW i3 z prvních let výroby. Pokud by vás lákala Tesla, i šest let staré kusy stále stojí okolo 1,25 milionu korun.

Rakouský autoklub ÖAMTC očekává, že ceny v souvislosti s příchodem nových modelů klesnou. "V současné době ztratí elektrický nebo benzinový Golf za pět let provozu 53 procent své ceny, to je sice lepší než u naftové verze, ale stále to znamená, že se ceny pohybují okolo půl milionu," píše instituce na svých stránkách. Jakmile se ale na trh dostanou elektrické vozy podobné velikosti, které vyjdou na 750 000 korun, které slibuje VW v podobě modelů rodiny ID, musí podle ní logicky spadnout i cena ojetin.

 

Právě se děje

Další zprávy