Jak vás omezí povinný "omezovač" rychlosti? Evropské bezpečnostní asistenty pod lupou

Martin Přibyl Martin Přibyl
1. 4. 2019 6:01
Evropská unie není spokojena s tím, kolik lidí umírá každý rok na silnicích starého kontinentu. Pro rok 2022 by tedy ráda zavedla nové a povinné asistenční systémy a částečně i změnila proces homologace pro osobní auta. Řada nových předpisů a asistenčních systémů by měla do roku 2038 zachránit na 25 000 životů. Co to bude znamenat pro vás jako řidiče? Zaměříme se na jednotlivé systémy a vysvětlíme jejich funkci.

Při sestavování článku jsme vycházeli z původního návrhu Evropské komise a změn, které vznikly na popud vybraných europoslanců, kteří se nařízením zabývali. Jakmile bude známo konečné znění, přineseme rovněž finální informace o podobě asistenčních systémů.

Foto: iStock

A kolik to bude stát?

To je samozřejmě otázka, na kterou nikdo nedokáže v současné době odpovědět. EU prohlašuje, že navrhovaná opatření cenu aut příliš nenavýší. V případě elektronických systémů aktivní bezpečnosti se s tím dá i souhlasit. Řada systémů dnes v autech s ohledem na požadavky EuroNCAP běžně je, měnit se u nich budou případně jen detaily. Zadní parkovací senzory se dají v rámci příplatkové výbavy pořídit za několik tisíc korun. Těžko odhadnout o kolik zvedne cenu aut černá skříňka nebo vyspělejší systémy monitorování pozornosti, automobilky je totiž běžně nenabízejí. "Náklady pro zavedení celého balíčku opatření do osobního automobilu jsou odhadovány na deset tisíc Kč," říká Olga Sehnalová.

Větší ale pro zákazníky neviditelný efekt na cenu by mohly mít na svědomí změny týkající se pasivní bezpečnosti (tedy ochrany při vlastním nárazu). Podle vyjádření ACEA, které citují Automotive News Europe, přinesou navržené novinky v oblasti ochrany při nárazu s ohledem na investované peníze jen minimální zlepšení. Podle sdružení by se změny měly zaměřit více na prvky aktivní bezpečnosti.

"Samotné technologické změny nedávají smysl. Lepší by byl kombinovaný přístup, v něm by tyto návrhy šly ruku v ruce se zlepšením infrastruktury a výchovy řidičů," píše ACEA rovněž v prohlášení.

 

Právě se děje

Další zprávy