Nemáte doma poklad? Staré hračky a modely jdou na dračku, stojí jako ojeté auto

Model Tatry 111, který se před časem prodal za více než 130 tisíc korun.
Žebříček deseti nejdražších hraček prodaných na Aukru od roku 2020 otevírá médii hojně propíraná Tatra 813 z družstva Dubena. Ta se letos v květnu prodala za 235 tisíc korun.
Dlouhodobě populární jsou plastové hračky či modely od firmy ITES, v případě této Škody 120 LS pak cenu ještě zvyšuje fakt, že se jedná o verzi na dálkové ovládání od Tesla Elektronik.
Bakelitová Škoda Tudor od firmy Šerý se sice loni v červnu přes sto tisíc nedostala, ale i tak je výsledná cena 88 133 korun vysoká.
Někdy k vysoké ceně stačí jen raritní barva. To je případ motorky Sunbeam se sajdkárem Milford od firmy Matchbox z počátku 60. let v modrém laku. Oficiálně se přitom prodávala jen stříbrná. Jedná se o prototyp, podle prodávajícího získaný přímo od Matchboxu.
Foto: Aukro
Jan Matoušek Jan Matoušek
29. 6. 2024 6:32
Když v květnu někdo koupil plastovou Tatru 813 za 235 tisíc korun, překvapilo to asi všechny. Hračka sice byla bez poškození, v originálním obalu a jednou jen z několika desítek vyrobených kusů, přesto částka na úrovni zánovního auta dalece přesáhla sumy, za něž se staré hračky a modely v Česku prodávají.

Tatra z družstva Dubena za 235 tisíc a pak dlouho nic. Tak drahou starožitnou hračku aukční portál Aukro, přes nějž se plastová tatrovka prodala, neeviduje. Za ní je další plastová tatrovka, tentokrát model nákladního typu T111 z bakelitu od firmy Technoplast. "Podobně jako u Tatry 813 šlo o výjimečně se vyskytující model s původním obalem. Jeho cena byla 131 tisíc korun," komentuje expert na sběratelství a starožitnictví Aukra Pavel Krejčíř.

Jak také Aktuálně.cz už dříve vysvětloval kurátor sbírky Muzea autíček na zámku Příseka Robert Švec, u spousty starých hraček žene cenu nahoru nostalgie. Na příkladu T813 také vysvětloval, že se zkrátka potkala nabídka s poptávkou a našli se sběratelé, kteří byli ochotni podobné peníze dát. To se jistě dá aplikovat i na další "drahé" hračky.

Krejčíř pak ještě dodává, že ceněné jsou u modelů i raritní barevné varianty. "Nezřídka je cena málo vídané barevné varianty několikanásobná proti těm běžnějším barvám," dodává.

To je vidět u modelu motorky Sunbeam se sajdkárem Milford od firmy Matchbox z počátku 60. let, která se objevila v žebříčku nejdražších v kategorii sběratelských modelů. Loni v dubnu ji nový majitel vydražil za 55 500 korun, protože byla v prototypové modré barvě. Oficiálně přitom vyšla jen ve stříbrném laku. Co na tom, že modrý model nebyl nýtovaný, a tedy sestavený jen volně. Koneckonců prototypové modely jak nových Matchboxů, tak i sesterské firmy Hot Wheels jsou mezi sběrateli ceněné i dnes.

Nad sto tisíc se podle dat Aukra dostalo od roku 2020 jen šest položek z kategorií starožitných hraček a modelářství. O dvou tatrovkách již byla řeč, ve třech případech pak šlo o celé sbírky. Jednou autíčka české firmy Směr i s krabičkami, dále obrovskou sbírku vláčku pro modelové železnice v měřítku H0 a také celoživotní sbírku 1500 Matchboxů z 80. a 90. let. Poslední "statisícovou" položkou pak byla charitativní aukce modelu letadla s podpisem prezidenta Petra Pavla za 200 tisíc korun.

Pavel Krejčíř z Aukra pak ještě z žebříčku nejdražších hraček a modelů od roku 2020 vypichuje Škodu 120 LS na dálkové ovládání od firmy Tesla Elektronik. Ta se v žebříčku objevuje dokonce dvakrát, ve dvou různých kusech. V obou případech podle prodejců byla plastová škodovka funkční a navíc s originální krabičkou, vzhledem k jinému designu polepů pak nešlo o jeden a tentýž model.

Dražší z nich našel majitele loni v únoru za 70 500 korun, levnější pak v lednu 2021 za 50 200 korun. Na desítku nejdražších hraček, podobně jako desítku nejdražších modelů, které se od roku 2020 prodaly na Aukru, se můžete podívat do galerie.

 

Právě se děje

Další zprávy