Nejkultovnější auta z filmů a seriálů. Některá mluví, jiná dokážou plout pod vodou

Jan Matoušek Jan Matoušek
22. 11. 2018 6:03
Některé filmy se bez aut neobejdou. Vozidla v nich přitom nehrají jen roli rekvizity, ale naopak jednu z hlavních rolí. Z mnohých se pak stanou tak kultovní kousky, že ovlivní celou značku či směr, jímž se nějaké automobilové odvětví vydá. Vybrali jsme ta nejkultovnější auta z filmů a seriálů, bez nichž si ona díla snad ani neumíme představit.
Foto: Jan Matoušek

Pontiac Firebird Trans Am

Bez Mustangu by nebyl Bullittův případ, bez Pontiacu Firebird Trans Am zase seriál Knight Rider. Prakticky stejně důležitou postavou, jakou byl Michael Knight v podání Davida Hasselhoffa, bylo jeho auto KITT. Za touto zkratkou se skrývá označení Knight Industries Two Thousand, tedy auto vyrobené na přání fiktivní Nadace pro právo a spravedlnost. KITT je vlastně superpočítač na čtyřech kolech - umí s řidičem komunikovat (v originále mu propůjčil hlas William Daniels, v českém dabingu nejčastěji Bohdan Tůma), přemýšlet či učit se. Vedle toho je auto prakticky neprůstřelné, má funkci autonomního řízení, umí se automaticky udržet na dvou kolech, přeskočit překážku, vypustit kouř či olej nebo zrychlit až na rychlosti přes 322 km/h. Jeho hlavním úkolem však bylo chránit lidi a především svého řidiče Michaela Knighta.

Vedle KITTa se v několika epizodách objevuje i jeho úhlavní nepřítel KARR (Knight Automated Rooving Robot), což je prototyp vozu KITT. Umí prakticky totéž co jeho nakonec použitý sourozenec, na první pohled se odlišuje jen šedým lakováním spodní části karoserie. Na rozdíl od KITTa je však KARR špatně naprogramován a chrání jen sám sebe, proto nebyl nikdy použit.

 

Právě se děje

Další zprávy