Nejkultovnější auta z filmů a seriálů. Některá mluví, jiná dokážou plout pod vodou

Jan Matoušek Jan Matoušek
22. 11. 2018 6:03
Některé filmy se bez aut neobejdou. Vozidla v nich přitom nehrají jen roli rekvizity, ale naopak jednu z hlavních rolí. Z mnohých se pak stanou tak kultovní kousky, že ovlivní celou značku či směr, jímž se nějaké automobilové odvětví vydá. Vybrali jsme ta nejkultovnější auta z filmů a seriálů, bez nichž si ona díla snad ani neumíme představit.

Batmobil

I superhrdinové občas potřebují automobil, který ovšem nesmí být obyčejný. Batman tak jezdí v černočerném Batmobilu, který se v průběhu let dočkal mnoha podob. První zmínka o něm byste našli v čísle 27 komiksové série Detective Comics z roku 1939, kde se poprvé rovněž objevuje postava Batmana. Auto je tam ještě červené a vypadá obyčejně. Postupně tedy vůz změnil barvu i podobu a stal se jednou z nejdůležitějších Batmanových zbraní pro boj se zločinem.

Reálné auto, ovšem vyrobené nadšencem, se poprvé objevilo v roce 1963 na základech Oldsmobilu Rocket 88. Tehdy vzniklo pouze podle komiksů, na televizních obrazovkách se první Batmobil objevil v seriálu i filmu z roku 1966 (fotka vlevo). Základem se stal koncept Lincoln Futura, přestavěný právě do podoby dnes již kultovního vozu s turbínovým pohonem (ve skutečnosti šlo o osmiválec Ford). Batmobil pak dostával nejrůznější podobu, jednou z posledních je ta ze snímku Batman vs Superman: Úsvit spravedlnosti (fotka vpravo).

 

Právě se děje

Další zprávy