Někteří na ně nadávají, jiní na ně nedají dopustit. Přehled automobilových asistentů

Martin Přibyl Martin Přibyl
15. 5. 2019 6:02
Elektronické systémy se staly nedílnou součástí moderních aut. Jedni je vítají pro jejich přínos bezpečnosti, další zatracují, protože nechtějí, aby jim počítače „kecaly“ do řízení. Přinášíme přehled moderních funkcí, které vám mohou zachránit život nebo alespoň plechy. Nutno podotknout, že většinu systémů na dalších stránkách můžete vypnout nebo jejich činnost omezit.
Foto: Volvo

Monitoring únavy řidiče (Driver Alert)

Status: často standardní výbava, od roku 2022 bude povinný

Podle vědeckých studií je přibližně dvacet procent všech nehod způsobeno únavou řidiče, který se v takovém případě nedokáže plně soustředit na řízení a prodlužuje se jeho reakční doba. Vybrané automobilky proto dnes již standardně do aut montují systém, který se snaží únavu řidiče odhalit a upozornit na nutnost dát si od řízení přestávku.

Jak to funguje? Drtivá většina systémů se dnes snaží odhadovat stav šoféra podle toho, jak řídí, tedy podle pohybů volantem, podle toho, jak se drží v jízdním pruhu atd. Pokud se autu bude zdát šofér ospalý, upozorní ho na to. Většinou se na displeji palubního počítače objeví ikona s šálkem kávy.

Pokročilejší systémy, které chce používat třeba Volvo, pak používají i kamery uvnitř auta. Pomocí nich půjde odhalit i to, jak se řidič věnuje řízení, tedy jestli třeba zrovna nepíše SMS. Právě to (kromě odhalení ospalosti) od systému požaduje Evropská unie.

 

Právě se děje

Další zprávy