Někteří na ně nadávají, jiní na ně nedají dopustit. Přehled automobilových asistentů

Martin Přibyl Martin Přibyl
15. 5. 2019 6:02
Elektronické systémy se staly nedílnou součástí moderních aut. Jedni je vítají pro jejich přínos bezpečnosti, další zatracují, protože nechtějí, aby jim počítače „kecaly“ do řízení. Přinášíme přehled moderních funkcí, které vám mohou zachránit život nebo alespoň plechy. Nutno podotknout, že většinu systémů na dalších stránkách můžete vypnout nebo jejich činnost omezit.
Foto: Opel

Čtení dopravních značek (Traffic-sign Recognition – TSR)

Status: výjimečně standardně, od roku 2022 bude povinný

Kamera, která rozpoznává dopravní značky s rychlostními omezeními, byla jednou z nejdiskutovanějších změn, jež má přinést nový balík celoevropsky povinných asistentů. Původně se totiž uvažovalo o tom, že bude povinně napojen na omezovač rychlosti nebo tempomat. Z podobných návrhů ale nakonec sešlo. Systém tedy má fungovat do velké míry tak, jak je to dnes běžné: pomocí kamery přečte dopravní značku a povolenou rychlost zobrazí na displeji palubního počítače. Novinkou bude jen upozornění na to, že jste rychlost překročili.

Spolehlivost rozpoznávání značek se liší výrobce od výrobce, stejně jako schopnosti celého asistenta. V řadě případů informuje i o zákazu předjíždění, u některých automobilek varuje rovněž před přechodem pro chodce.

Spolehlivost čtení značek se zlepšuje, stále ale není stoprocentní, občas systém přečte i omezení z návěsu kamionu, občas má problémy s rozpoznáváním proměnného značení. Výrazně lépe na každý případ funguje lépe ve spojení s navigací, kde si dokáže pomoci i informacemi z mapového podkladu a rozpozná třeba konec omezení daný hranicí křižovatky.

 

Právě se děje

Další zprávy