Někteří na ně nadávají, jiní na ně nedají dopustit. Přehled automobilových asistentů

Martin Přibyl Martin Přibyl
15. 5. 2019 6:02
Elektronické systémy se staly nedílnou součástí moderních aut. Jedni je vítají pro jejich přínos bezpečnosti, další zatracují, protože nechtějí, aby jim počítače „kecaly“ do řízení. Přinášíme přehled moderních funkcí, které vám mohou zachránit život nebo alespoň plechy. Nutno podotknout, že většinu systémů na dalších stránkách můžete vypnout nebo jejich činnost omezit.
Systém Blind Spot Detect detekuje mrtvé úhly a bezpečně podporuje řidiče při změně jízdních pruhů. | Video: Automobilka Škoda

Kontrola slepého úhlu (Blind Spot Detect – BSD)

Status: většinou za příplatek

Troufáme si tvrdit, že situaci, kdy se při přejíždění z pruhu do pruhu schovalo do slepého úhlu zpětného zrcátka jiné auto, s nímž jste se málem srazili, zažil téměř každý. Mnoho nechybělo a mohlo dojít k ošklivé havárii.

Tento problém má řešit systém hlídání mrtvého úhlu. Využívá k tomu většinou ultrazvukové senzory po stranách auta, které umí detekovat objekty, jež se nachází v oblastech nepokrytých zorným polem vnějších zpětných zrcátek. Zatímco dříve podobný asistent varoval i před svodidly, dnes funguje většinou velice spolehlivě, vyspělé asistenty dokonce dokážou rozpoznat kromě aut i cyklisty.

Na auto nebo cyklistu ve slepém úhlu systém řidiče vždy upozorňuje rozsvícením diody ve zpětném zrcátku, někdy se používá rovněž světélko v A-sloupku. Nejpříjemnější je v tomto směru systém Audi, který dnes používá i Škoda Scala nebo volkswageny - diody zaplňují celou postranici zrcátka a jsou skutečně k nepřehlédnutí. Pokud by řidič přes varování chtěl přejet do vedlejšího pruhu, diody se rozblikají a auto reaguje i zásahem do řízení, aby srážce zabránilo.

 

Právě se děje

Další zprávy