Někteří na ně nadávají, jiní na ně nedají dopustit. Přehled automobilových asistentů

Martin Přibyl Martin Přibyl
15. 5. 2019 6:02
Elektronické systémy se staly nedílnou součástí moderních aut. Jedni je vítají pro jejich přínos bezpečnosti, další zatracují, protože nechtějí, aby jim počítače „kecaly“ do řízení. Přinášíme přehled moderních funkcí, které vám mohou zachránit život nebo alespoň plechy. Nutno podotknout, že většinu systémů na dalších stránkách můžete vypnout nebo jejich činnost omezit.
Nová ŠKODA Superb oplývá nejmodernějšími technologiemi ochrany posádky. Rear Traffic Alert snímá prostor za vozem. | Video: ŠKODA Česká republika

Monitoring provozu při vyparkování (Rear Traffic Alert – RTA)

Status: většinou za příplatek

Systém RTA využívá naprosto stejná čidla jako hlídání mrtvého úhlu, proto jsou většinou v rámci příplatkové výbavy oba systémy spojeny do jednoho balíčku. Jeho účel je ostatně také trochu podobný. Představte si situaci, že jste zaparkovali kolmo k silnici a vedle vás stojí dodávka nebo prostě jen vyšší osobák. Přes něj nemáte šanci vidět auta, která po ulici projíždějí, a nezbývá nic jiného než poprosit spolujezdce, aby vám ukázal, nebo to prostě zkusit naslepo.

V moderních autech pomůže právě systém monitorující provoz za autem při vyparkování. V případě, že se na kolizním kurzu k vaší zádi blíží auto, dostanete zvukové a vizuální upozornění, lepší systémy umí vůz v takovém případě i zastavit a zabránit srážce. Není divu, že i mezi odbornou veřejností je tento asistent hodnocen velice kladně, ve své podstatě totiž vidí za roh.

 

Právě se děje

Další zprávy