Místo papíru tablet a virtuální realita. Design nového auta vzniká rychleji než dříve

Jan Matoušek Jan Matoušek
31. 5. 2020 6:32
Jestliže pár let zpátky byla standardním vybavením automobilového designéra tužka a papír, dnes jsou běžné i zcela jiné pomůcky. Stále častěji totiž do navrhování automobilů pronikají moderní technologie. Například nový Volkswagen Golf vznikal z velké části na počítači. Přesto ale stále návrháři potřebují i klasické hliněné modely.
Foto: Volkswagen

Jakmile je digitální proces tvorby designu nového auta hotový, přistupuje se většinou k finálové prezentaci designového návrhu v podobě digitálního renderu. Té nicméně předchází poměrně dlouhá příprava, která zabere několik dnů i týden. 

Foto: Volkswagen

Pokud se ptáte proč, tak především proto, že designéři na vůz aplikují lak a dodávají realistickou podobu všem detailům. Program, ve kterém pracují, umožňuje měnit strukturu laku karoserie i jeho odlesky, detailně vykreslit podobu světel či kol. Všechno ale stále v počítači.

Foto: Volkswagen

Výhodou je i to, že designéři mohou již hotové auto zasadit na nejrůznější pozadí, mohou libovolně měnit barvu karoserie, provedení kol nebo přizpůsobovat nejrůznější detaily v kabině.

Foto: Volkswagen

Vidí zkrátka auto v různých podobách, ve kterých si je může navolit i potenciální zákazník. Mimochodem sekvence těchto fotek ukazuje, jak designéři na hotový návrh používají lak karoserie a postupně dodávají další detaily.

 

Právě se děje

Další zprávy