Místo papíru tablet a virtuální realita. Design nového auta vzniká rychleji než dříve

Jan Matoušek Jan Matoušek
31. 5. 2020 6:32
Jestliže pár let zpátky byla standardním vybavením automobilového designéra tužka a papír, dnes jsou běžné i zcela jiné pomůcky. Stále častěji totiž do navrhování automobilů pronikají moderní technologie. Například nový Volkswagen Golf vznikal z velké části na počítači. Přesto ale stále návrháři potřebují i klasické hliněné modely.
Foto: Volkswagen

Poslední fází je potom posuzování již hotového designu. Jak již bylo uvedeno, díky detailnímu programu, v němž designéři pracují, je možné rozebírat vzhled vozu i virtuálně do nejmenších detailů.

Foto: Volkswagen

Je možné přiblížit si jednotlivé díly a prohlédnout si jejich provedení a strukturu, měnit barvu pozadí, na kterém je vůz prezentován, nebo i barvu a detaily samotného vozu.

Foto: Volkswagen

Celý proces tvorby designu tedy zabere, minimálně u Volkswagenu, zhruba 1,5 roku. Jak už také bylo zmíněno, díky digitalizaci může na výsledném návrhu pracovat větší množství lidí z různých koutů světa.

Foto: Volkswagen

Posuzovat je možné vzhled vozu v nejrůznějších barvách. Tam, kde by tak reálně muselo stát hned několik hotových prototypů, stačí s trochou nadsázky pár kliků v počítači.

 

Právě se děje

Další zprávy