Místo na benzince budete tankovat doma. Radíme, jak připravit dům na elektromobilitu

Martin Přibyl Martin Přibyl
11. 2. 2020 6:06
Život s elektromobilem? To není jen marné hledání volné nabíječky a čekání u kávy, až se auto dobije. Pokud máte dům, pro každodenní dojíždění do práce může být život s elektromobilem pohodlnější než s klasickým, konvenčním autem. Prostě jen večer zapojíte nabíjecí kabel a ráno máte baterii plnou. Jak si ale dům na vlastnictví elektroauta připravit? A může být takové řešení pro všechny?
Foto: Shutterstock

Je na to dům připravený?

"Nabíjení elektromobilu by mělo mít vlastní přívod s vlastním jističem a proudovým chráničem," upozorňuje Myslík. Připojení by na každý pád mělo být připraveno na třífázový proud. Ve stávajících objektech se dají využít i existující rozvody připravené třeba na cirkulárku. Jen je dobré je překontrolovat, staré hliníkové vedení nemusí zátěž nástěnné nabíječky vydržet. Může dojít i ke zranění.

Obvod by ale rozhodně měl být dimenzovaný na to, aby se na něj dal připojit spotřebič s odběrem 22 kilowattů. To může posoudit každý elektrikář, kontroly domácích rozvodů nabízí i automobilky (Škoda, Porsche nebo Volkswagen). "My prodáváme jen 22kW dobíjecí stanice, bereme to jako přípravu na budoucnost," říká Myslík. To ovlivňuje tloušťku použitých kabelů, ale také osazený jistič. Pro dobíjení výkonem 22 kilowattů je zapotřebí 32A, platit za něj ale zatím nemusíte. S ohledem na to, že většina elektromobilů dnes podporuje maximálně 11 kilowattů, můžete si silnější jistič nechat osadit později a prozatím ho nahradit 16A. "Wallbox se dá koupit slabší nebo se jeho výkon omezí" radí Myslík.

Povolí distribuce osazení 32A jističe všude? "Míst, kde není možné povolit 32A jištění, je naprosté minimum. V podstatě jde jen např. o lokace vzdálené od trafostanic na konci výběžků sítě nízkého napětí, zahrádkářské a chatové kolonie, atd. V takových lokalitách si navýšení hodnoty jističe vyžaduje dodatečné investice spojené s nezbytnou administrativou," říká mluvčí ČEZu Martin Schreier.

Myslík také podotýká, že pokud stavíte nový dům, přípravu si můžete udělat nezávisle na pořízení elektroauta, může se jednat o logickou investici do budoucna. Škoda například v současné době nabízí dodávku a instalaci wallboxu zdarma ke každému elektrickému Citigo. "Namontovat nástěnnou nabíječku lze kdykoli a samotná příprava nabíjecího obvodu vyjde na 20 až 25 tisíc včetně revize," vypočítává a doporučuje ještě jednu věc: k wallboxu by měl být dotažený ethernetový kabel, který umožní jeho vzdálenou správu, případně napojení na systém chytrého řízení elektrické energie.

 

Právě se děje

Další zprávy