Místo na benzince budete tankovat doma. Radíme, jak připravit dům na elektromobilitu

Martin Přibyl Martin Přibyl
11. 2. 2020 6:06
Život s elektromobilem? To není jen marné hledání volné nabíječky a čekání u kávy, až se auto dobije. Pokud máte dům, pro každodenní dojíždění do práce může být život s elektromobilem pohodlnější než s klasickým, konvenčním autem. Prostě jen večer zapojíte nabíjecí kabel a ráno máte baterii plnou. Jak si ale dům na vlastnictví elektroauta připravit? A může být takové řešení pro všechny?
Foto: BMW

Opravdu potřebuji nástěnnou nabíječku?

Bez wallboxu se obejdete jen těžko. Zejména pokud nechcete zdlouhavě nabíjet kabelem s koncovkou do 230V zásuvky, který k elektroautům dodává většina výrobců. Takové nabíjení baterky do plna může trvat klidně desítky hodin.

Na trhu pak jsou kabely s 380V koncovkou, většinou ale stojí okolo 20 000 korun, jsou tedy dražší než nejjednodušší nástěnné nabíječky. Nejedná se navíc o pouhý kabel, musí na něm být vždy "krabička", která umí komunikovat s autem a řídit dobíjení. Výrobci aut se tak brání před poškozením baterie.

"S ohledem na komfort a bezpečnost doporučujeme pro pravidelné dobíjení vždy wallbox," říká Myslík. Podobné kabely jsou podle něj nouzovým řešením. "Nezdá se to, ale i při domácím dobíjení tečou kabely velké proudy a je to velké zatížení pro domácí síť," varuje. Je tu ještě jeden problém, klasická třífázová zásuvka má podle Myslíka většinou určenou dobu, po niž může být zatížena. Tím, že přes ni budete nabíjet přes noc elektromobil, ji snadno překročíte.

 

Právě se děje

Další zprávy