Místo na benzince budete tankovat doma. Radíme, jak připravit dům na elektromobilitu

Martin Přibyl Martin Přibyl
11. 2. 2020 6:06
Život s elektromobilem? To není jen marné hledání volné nabíječky a čekání u kávy, až se auto dobije. Pokud máte dům, pro každodenní dojíždění do práce může být život s elektromobilem pohodlnější než s klasickým, konvenčním autem. Prostě jen večer zapojíte nabíjecí kabel a ráno máte baterii plnou. Jak si ale dům na vlastnictví elektroauta připravit? A může být takové řešení pro všechny?
Foto: Shutterstock

Kde budu doma nabíjet?

Zaměřme se nejprve na majitele nebo stavitele rodinných domků. Obyvatelé bytových komplexů a paneláků, vydržte, i pro vás máme na dalších snímcích alespoň nějaké řešení.

První věcí, kterou budete muset doma vyřešit, je místo, kde budete auto parkovat a dobíjet. Zní to banálně, ale není. Předně se doporučuje, by se jednalo o místo kryté: garáž nebo přístřešek. Kabely a wallboxy většinou zvládnou fungovat i na otevřeném prostranství, dlouhodobě to s sebou ale může přinést rizika. Slunci, dešti a sněhu nevydrží žádná technika vzdorovat věčně.

V garáži nebo přístřešku počítejte s tím, že nabíjecí kabel od nástěnné nabíječky (umisťuje se do výšky asi 150 centimetrů) má většinou čtyři až šest metrů. Stanice by tedy měla být umístěna tak, aby kabel dosáhl ke konektoru elektromobilu. Automobilky pro něj volí nejrůznější pozice, některé vozy jako Nissan Leaf ho mají na přídi, jiné na předním blatníku, u jiných je tam, kde byste normálně čekali víčko nádrže (tedy na zadním sloupku). Takové Porsche Taycan přináší v tomto směru vítanou flexibilitu, nabíjecí konektory pro nabíjení střídavým proudem (AC) má na obou předních blatnících.

Umístění nabíječky ovlivňují i další parametry. "Ideální je, když je nabíječka do 22 metrů od rozvaděče," vysvětluje Lubomír Myslík ze společnosti ČEZ ESCO, která nabízí řešení elektrických potřeb pro firmy. Se vzdáleností totiž rostou energetické ztráty při dobíjení a je nutné položit tlustší kabel.

 

Právě se děje

Další zprávy