Místo na benzince budete tankovat doma. Radíme, jak připravit dům na elektromobilitu

Martin Přibyl Martin Přibyl
11. 2. 2020 6:06
Život s elektromobilem? To není jen marné hledání volné nabíječky a čekání u kávy, až se auto dobije. Pokud máte dům, pro každodenní dojíždění do práce může být život s elektromobilem pohodlnější než s klasickým, konvenčním autem. Prostě jen večer zapojíte nabíjecí kabel a ráno máte baterii plnou. Jak si ale dům na vlastnictví elektroauta připravit? A může být takové řešení pro všechny?
Foto: Thinkstock

Nevyhodí mi tedy dobíjení pojistky?

Jistěže může. V případě domácího použití ale nemusíte hned uvažovat o chytrém wallboxu, který je napojen na monitor zatížení elektrické sítě a podle toho upravuje svůj nabíjecí výkon. Do rozvaděče se dá osadit tzv. přednostní relé, které v případě, že zapnete jiný spotřebič s velkým odběrem (třeba varnou desku), odpojí wallbox.

Jeho funkci můžete zastat také sami - wallboxy i samotná auta mají funkci odloženého nabíjení. Primárně slouží k tomu, aby se dobíjela v době, kdy platí nižší tarif za elektřinu, dá se ale využít i tak, aby zabránila kolizi s dalším náročným spotřebičem - třeba varnou deskou. Dobíjení se spustí až ve chvíli, kdy bude večeře hotová.

Existují pochopitelně i sofistikovanější řešení. Porsche nabízí zařízení Home Energy Manager. To se pomocí sponek připojí do rozvodné skříně, monitoruje její zátěž a v případě potřeby dokáže bezdrátově na dálku omezit nabíjecí výkon. Šikovné je, že zařízení v případě Porsche funguje i s obyčejným nabíjecím kabelem, "hloupým" i chytrým wallboxem.

 

Právě se děje

Další zprávy