Kupujete ojetinu? Seznam nejčastějších problémů a poruch, které zkuste předem odhalit

Eva Srpová Eva Srpová
29. 8. 2017 16:46
Hledání ojetiny má svá úskalí. Je potřeba myslet na tolik věcí najednou. Když už si vyhlédnete vůz, který se vám líbí, neměli byste zapomínat, že co nejdůkladnější prohlídka a kontrola nejen technického stavu, ale i dokladů, je zcela zásadní. Mohou se objevit také různé závady, a pak je na vás, jestli budete chtít auto koupit i s nimi.

Ač se to zdá banální, při hledání ojetiny se kupci často stane, že zapomene na to nejzákladnější - zkontrolovat všechny doklady vozu. 

Často ho dlouhé vybírání a čas, který tím strávil, už tak unaví, že se nakonec rozhodne vybranému autu odpustit věci, které zpočátku neměl v úmyslu. Například to, že nemá servisní knížku. Nebo se rozhodne koupit auto i s odhalenou poruchou, právě proto, že už ho tlačí čas a chce mít auto doma.

Na to všechno upozorňují odborníci, kteří se zaměřují na prověřování ojetých aut. Podívejte se do galerie na nejčastější problémy, na které může kupec narazit, a kdy je raději lepší kvůli nim od koupě odstoupit.

Poničený lak na autě na Smíchově
Poničený lak na autě na Smíchově | Foto: Aktuálně.cz

Lak

Pečlivě zkontrolujte lak a případné vady. Pokud je nově lakovaná střecha, může to být znamení, že auto mělo havárii a skončilo po ní na střeše. Takové ojetině se rozhodně vyhněte obloukem.

Na jednotlivé karosářské díly se proto dívejte z různých úhlů podle toho, jak na ně dopadá světlo, tím se dá odhalit, že odstín úplně nesedí se zbytkem vozu.

Důležité je také hledat korozi. Ta se totiž nevyhýbá ani novějším vozům a značí velké problémy, které vám nastanou. Oprava bývá drahá.

Navíc to znamená, že o auto bylo špatně pečováno, anebo má nekvalitní ochran proti korozi už z výroby. Obojí je špatně a znamenalo by to do budoucna investice.

 

Právě se děje

Další zprávy