Podle Němců se pět z 25 nejspolehlivějších aut vyrábí v Česku. Nejlepší hodnocení získal Hyundai i30

V průzkumu exceloval Hyundai i30 předchozí generace, která se v Nošovicích přestala vyrábět letos. Na snímku kombík.
25. místo Mercedes-Benz třídy E (126 problémů na 100 aut)
24. místo Hyundai i20 (125 problémů na 100 aut)
23 . místo Hyundai ix35/Tucson (122 problémů na 100 aut)
22 . místo Dacia Sandero (121 problémů na 100 aut)
Foto: Radek Pecák
Ondřej Běhal, Jiří Kaloč
25. 7. 2017 18:30
Korejská automobilka Kia obhájila loňské první místo mezi značkami v letošní studii spolehlivosti vozidel organizace JD Power. Vítězem mezi jednotlivými modely se stal Hyundai i30 před SUV Kia Sportage, třetí skončilo mini Opel Adam. Do letošního průzkumu se kromě německých stanic technické kontroly zapojilo celkem 14 tisíc majitelů automobilů, kteří v podrobném dotazníku hodnotili hlavně spolehlivost. V naší galerii se můžete podívat na 25 nejlepších automobilů, nechybí ani čtveřice škodovek. Mezi výrobci skončila česká značka na pátém místě.

Kalifornská organizace JD Power dělá marketingové průzkumy v nejrůznějších oblastech spotřebních výrobků. Mezi mediálně nejvíce sledované patří samozřejmě průzkumy automobilového trhu, které se většinou týkají spolehlivosti automobilů a spokojenosti jejich majitelů.

Tento německý se pořádal ve spolupráci s autoklubem ADAC a kromě zajímavých statistik od STK, které vycházely z výsledků téměř devíti milionů kontrol, v něm němečtí motoristé hodnotili dlouhodobou kvalitu svých automobilů, které vlastní jeden až tři roky. Jde tedy o jedno z vodítek pro zájemce o mladou ojetinu.

Bylo zkoumáno celkem 177 problémových symptomů v celkem osmi kategoriích, které souvisely třeba s celkovou funkčností (audio, ovládací prvky, displeje, kontrolní přístroje), komfortem (topení, klimatizace, sedadla), hodnocením vnitřního prostoru nebo motoru, převodovky a podvozku.

Výsledné hodnocení představuje číslo, které udává počet závad nebo hlášených problémů na 100 vozidel. To znamená, že čím je číslo nižší, tím by měl být hodnocený automobil spolehlivější a jeho majitel spokojenější.

Je jasné, že čím je vozidlo menší a levnější, tím má jeho majitel nižší nároky. A tím spíše nemá problém s něčím, co naopak majitel automobilu za milion korun považuje za zásadní nedostatek. Proto tuto studii většinou vyhrávají výrobci levnějších automobilů, zatímco prémiové značky a modely se mezi nejlepší moc často nedostanou.

Zajímá vás spíše hodnocení automobilů podle bezpečnosti? Pak se podívejte na tento odkaz.

 

Právě se děje

Další zprávy