Kde je na dálnici D1 lepší zpomalit? Projděte si místa, na kterých se měří rychlost

Jan Matoušek Jan Matoušek
25. 6. 2020 20:21
Oprava dálnice D1 z Prahy do Brna začala už v roce 2013, hotová ale nebude dříve než v příštím roce. Pro řidiče to přináší řadu omezení, jedním z nich je například úsekové měření rychlosti v místech, kde probíhají opravy. V současnosti je tak potřeba dát nohu z plynu na téměř 61 kilometrech dálnice. To znamená na více než třetině z opravovaného úseku.
Foto: ČTK

Úsekové měření bylo na dálnici D1 aplikováno i v minulých letech. A podle průzkumů úspěšně. "Studie chování řidičů v uzavírkách na D1 ukázala, že se zahájením úsekového měření došlo k poklesu průměrné rychlosti o 5 km/h. Méně řidičů také překračovalo nejvyšší dovolenou rychlost," říká ředitel Besipu Tomáš Neřold.

V současné době podle informací poskytnutých ŘSD měří radary úsekovou rychlost na celkem 60,7 kilometru dálnice D1. Celkově má opravovaný úsek mezi Mirošovicemi a Kývalkou 161 km, rychlost se tak letos bude měřit na více než třetině daného úseku. Rychlost je tam omezena na 80 km/h. O jaké konkrétní úseky jde, se podívejte na následujících slidech.

Oprava dálnice D1 mimochodem probíhá v celkem dvaceti úsecích již od roku 2013. V současnosti je zprovozněno 13 opravovaných úseků mezi Prahou a Brnem. Celkem má být podle ministerstva dopravy do konce letošního roku bez omezení průjezdných 127 km z opravovaného úseku, zbývajících 34 km se otevře příští rok.

 

Právě se děje

Další zprávy