"Pinďour a jeho doba". Jawě se říkalo různě. Asi jsme byli sprostší, říká muzejník

"Pinďour a jeho doba". Jawě se říkalo různě. Asi jsme byli sprostší, říká muzejník
Krásný patinový kousek, které se jen tak nevidí.
Výstava mapuje fenomén Jawy Pionýr. Slavnostně se otevírá v neděli 14. května ve Vysokém Mýtu.
Vedle motocyklů, kterých je tu 32, a také pěti starých motokol, se tu vystavují také dobové plakáty, příručky a jiné doplňky a propagační materiály.
Foto: Jiří Junek
Eva Srpová Eva Srpová
13. 5. 2023 6:15
V Regionálním muzeu ve Vysokém Mýtě se otevírá výstava věnovaná jednomu jednostopému československému fenoménu. Mapuje výrobu a historii Jawy 50 Pionýr. A má trochu provokativní název "Pinďour a jeho doba". Malé Jawě se totiž říkalo všelijak, nejčastěji ale "pincek" nebo "fichtl".

"Víme, že to některé možná zarazilo, ale výstavu jsme pojali trochu odlehčeně, chceme se i zasmát a vzpomenout na tu dobu, kdy jsme na malých Jawách jezdili po vesnici," říká ředitel Regionálního muzea ve Vysokém Mýtě Jiří Junek k výstavě nazvané Pinďour a jeho doba. 

Jawa 50/555 Pionýr | Video: Blahoslav Baťa, Eva Srpová

Malé Jawě se říkalo všelijak - Pionýr, pincek, fichtl. Ale někde také "pinďour". "My tady na Východočesku jsme mu tak říkali nejčastěji, prostě se vzaly pinďoury a jelo se za holkama," říká se smíchem Junek. "Prý v Praze se jim tak neříkalo. Asi jsme tu byli sprostší."

Expozice mapuje historii a vývoj známého motocyklu Jawa 50 zvaného Pionýr. Muzeu se podařilo obstarat celkem 32 motorek, a to jak od několika sběratelů, z muzejních sbírek a také místních obyvatel. Někteří své stroje, a to mnohdy i velmi vzácné, vytáhli přímo z půdy.

"Například jsme takto získali jednu původní krásnou dvoubarevnou 555. Opravdu výjimečná je jedna vývozní 555 s dlouhým sedlem, v černém laku se zlatými linkami. Máme velkou radost, že tu máme čtyři varianty prvního modelu, tedy "Pařezu" ve všech čtyřech barvách, ve kterých se vyráběl, tedy vínový, slonovinový, modrý a zelený," popisuje Jiří Junek.

Nechybí samozřejmě ani typy 05, 20 i 21 a 23 Mustang. Z vojenského muzea v Lešanech do Vysokého Mýta půjčili armádní 20 a 23 Mustang v typicky zeleném laku, za pozornost stojí i dokonale zachovalá původní 50/21 ve slonovinové barvě. 

Součástí výstavy jsou i předchůdci poválečných pincků, předválečná motokola s motory Fichtel & Sachs českých výrobců Eska a Achilles. Právě odtud pochází rčení "jezdit na fichtlu", které se v čase přeneslo i na malé československé poválečné motocykly. Motokola jsou zapůjčena ze specializovaného muzea motokol, mopedů a kol s pomocným motorem v nedalekých Nových Hradech u Litomyšle. Jde o působivou sbírku Jana Čejchana.

Foto: Regionální muzeum Vysoké Mýto

Výstava v muzeu ve Vysokém Mýtě přitahuje pozornost. "Ještě jsme ani neotevřeli, ale lidé nám volají a nabízejí další a další stroje. Jsme za to moc rádi, ale nejsme nafukovací, nemůžeme přijmout všechno," popisuje Junek. Ukazuje se tak, že Pionýr byl fenoménem, legendou několika generací. Vždyť se vyráběl v Povážských strojírnách od roku 1955 až do roku 1982 a vzniklo 1,6 milionu kusů. Typický zvuk a modrý dým byl koloritem československého venkova.

Výstava bude slavnostně zahájena v neděli 14. května, potrvá do 22. října. A kdo z návštěvníků přijede na nedělní slavnostní otevření na malé Jawě, dostane jako dárek nealkoholické pivo.

 

Právě se děje

Další zprávy