Divoký tuning, drift i úsporné hybridy. Co všechno proslavilo automobily v Japonsku?

Jan Matoušek Jan Matoušek
1. 8. 2020 6:32
Japonská auta jsou známá po celém světě a řada modelů od tamních automobilek se zapsala do historie jako kultovní. Výrazným písmem se do dějin automobilismu zapsala i japonská automobilová kultura. Šílené tuningové kreace, drift nebo závody speciálně upravených aut silnějších než formule 1. Podívejte se na výběr toho, co proslavilo auta v Japonsku.
Foto: Wikimedia Commons - Masaru Kamikura (CC BY-SA 2.0)

Dekotora

Další z odnoží japonské tuningové scény se jmenuje dekotora, což je zkratka pro decorated truck - v překladu zdobený nákladní automobil. Už z ilustračního obrázku je jasné, že Japonci zdobením rozhodně nemyslí jen prosté polepy karoserie, plechové značky se jmény dětí či plakáty nebo vlajky v kabině, jako je možné občas vidět na českých, potažmo evropských silnicích.

Japonci zdobením nákladních aut myslí trochu extravagantnější styl plný neonů, výrazného osvětlení, neotřelých detailů karoserie či prvků ze zlata nebo nerezové oceli. Nákladní auta zdobí ostré hrany speciálně navržených dílů, na které v zemi vycházejícího slunce existují i specializované obchody. Pozornosti úpravců neujde většinou ani interiér nákladního vozu.

Popularita této odnože tuningu odstartovala v roce 1975 prvním ze série deseti filmů společnosti Toei Torakku Jaro, kde se právě výrazně nazdobený nákladní vůz objevoval. Dekotora se dodnes objevuje v mnoha dílech japonské populární kultury.

 

Právě se děje

Další zprávy