Divoký tuning, drift i úsporné hybridy. Co všechno proslavilo automobily v Japonsku?

Jan Matoušek Jan Matoušek
1. 8. 2020 6:32
Japonská auta jsou známá po celém světě a řada modelů od tamních automobilek se zapsala do historie jako kultovní. Výrazným písmem se do dějin automobilismu zapsala i japonská automobilová kultura. Šílené tuningové kreace, drift nebo závody speciálně upravených aut silnějších než formule 1. Podívejte se na výběr toho, co proslavilo auta v Japonsku.
Foto: Nissan

Super Silhouette

V souvislosti s kaido racers už byla řeč o závodní sérii Super Silhouette, pokud ale přijde na japonskou automobilovou kulturu, je i o ní dobré napsat pár slov. Jde o závodní kategorii postavenou na pravidlech FIA pro skupinu 5. Množství povolených úprav bylo velmi široké, takže se silničními auty měly tyto speciály společnou vlastně jen siluetu karoserie. Ta byla doplněna o výrazné nárazníky, rozšířené blatníky nebo rozměrná zadní křídla.

Pod karoserií potom nastala ještě větší divočina. Jediným pravidlem bylo mít stejný blok motoru jako sériový vůz. Jinak bylo opět povoleno prakticky všechno, navíc neexistovala kvóta na počet homologačních silničních aut. Nejsilnější auta dosahovala výkonu až 419 kW, což bylo více než tehdejší vozy formule 1. Tehdejší je potom myšleno na přelomu 70. a 80. let - šampionát závodů těchto aut se konal pravidelně mezi lety 1979 a 1984 především na okruhu Fuji. Mezi diváky byly tyto závodní stroje velmi populární.

 

Právě se děje

Další zprávy