Hledáte úsporné auto a nechcete hybrid či naftu? Na českém trhu je přes 30 aut s pohonem na plyn

Jan Matoušek Jan Matoušek
23. 4. 2018 7:36
Zájem o vozidla na CNG, tedy stlačený zemní plyn, v posledních letech výrazně převyšuje popularitu aut na zkapalněný ropný plyn (zkráceně LPG). Jako jeden z důležitých typů pohonu má CNG například koncern Volkswagen, kde auta na toto palivo najdete u značek Audi, Seat, Škoda i Volkswagen. My jsme prohledali ceníky automobilek na českém trhu a vytvořili jsme přehled osobních aut s továrním pohonem na LPG a CNG. Na výběr je několik segmentů - od minivozů přes limuzíny střední třídy až po sedmimístná MPV.

V první části grafiky najdete automobily, které mají pohon jen na LPG. Následuje přehled vozidel, které nabízejí pohon na LPG i CNG, ve druhé polovině grafiky jsou auta, které pohání pouze CNG.

A proč zvolit auto na plyn? Třeba kvůli ceně pohonných hmot - litr LPG přijde podle dat webu mbenzin.cz v průměru na necelých 14 korun, kilogram CNG pak stojí v průměru lehce přes 25 korun. Naopak litr Naturalu 95 přijde dle dat společnosti CCS v průměru na asi 31 korun, zatímco litr nafty na asi 30 korun. Druhou stranou mince ovšem může být méně široká síť plnících stanic LPG i CNG.

Terénní schopnosti vozu jsme mohli vyzkoušet v pražském Hummer centru.
Terénní schopnosti vozu jsme mohli vyzkoušet v pražském Hummer centru. | Foto: Radek Pecák

Dacia Duster

Končící Dacia Duster má pohon na LPG v kombinaci se zážehovým motorem 1.6 SCe a pohonem přední nápravy. Výkon plynové verze je 80 kW při průměrné spotřebě 8,1 l/100 km. V rámci skladových zásob končící generace se provedení na LPG nabízí ve dvou výbavových stupních za ceny od 315 900 korun. Nová generace také nabídla verzi na LPG, z nabídky však nedávno zmizela.

 

Právě se děje

Další zprávy