Foto: Unikátní auta z 90. let. Doba, kdy vývoj šel kupředu, ale emise nikdo neřešil

BMW 3 E36 - výjimečné auto, které má i dnes velkou cenu, pokud ho předchozí majitelé uchránili před tuningem.
V roce 1990 předvedl Ford dvojici konceptů s designem studia Ghia a základem v tehdejší Fiestě. Zig byl černý roadster, Zag bílá dodávka. Cílem vozu bylo ukázat variabilitu platformy existujícího modelu. Do výroby ani jeden z nich nezamířil, v roce 2002 byla obě auta prodána v aukci.
Stejný rok, jiný stánek. Mercedes v Ženevě předvedl ultimativní 190 E 2.5-16 Evolution II. Jedná se v podstatě o závodní speciál DTM pro běžné silnice, což dokazuje nejen bodykit karosérie, ale i 2.5litrový čtyřválec pod kapotou o výkonu 173 kW. Nakonec vzniklo jen 502 kusů tohoto vozu, který je velice ceněný.
Rok 1991 přinesl na zkrácené platformě Alfy 164 koncept Proteo. Jednalo se o kupé s pevnou stahovací střechou a třílitrovým šestiválcem pod kapotou. Kdo zná pozdější modely Alfa Romeo, jistě v designu rozpozná tvary dvojice GTV a Spider.
Třída S byla odjakživa tím nejlepším, co se objevilo v nabídce Mercedesu. Výjimku v tomto nepředstavovala ani řady W140. V produkci byla mezi lety 1991 až 1998 a nabídka obsahovala tři délky karosérie i kupé. Nic menšího než šestiválec se pod kapotou neobjevilo, vrcholem byla V12 u verze AMG.
Foto: Výrobci
Jan Matoušek Jan Matoušek
13. 10. 2018 11:29
Připomeňte si zajímavá auta z 90. let. Byla to doba, kdy se zvyšovaly bezpečnostní standardy i technická a výbavová úroveň automobilů, zároveň se ale značky nehonily za každým gramem flotilových emisí. To dalo vzniknout řadě zajímavých a dodnes nezapomenutelných automobilů, které ještě často vídáme na ulicích nebo v autobazarech.
 

Právě se děje

Další zprávy