Domácí „benzinka“ blízké budoucnosti: Jak připravit dům na nabíjení elektroauta?

Martin Přibyl Martin Přibyl
Aktualizováno 7. 8. 2020 22:23
Jednou z největších výhod elektroauta je pohodlí při každodenním použití. Pokud zrovna nejedete daleko a nepotřebujete dobíjet po cestě, není s elektromobilem nutné zdržovat se na benzince tankováním. Auto stačí jen připojit k domácí dobíječce a ráno můžete vyrazit. Obyčejná zásuvka ale stačit nebude, co k pohodlnému životu s elektroautem budete potřebovat?
Foto: Martin Přibyl

A na českém sídlišti?

Inu, tam to bude mít elektromobilista zatím nejtěžší. Částečně vyhráno má v případě, že parkuje v hromadné garáži, pro tu se totiž dají aplikovat stejná pravidla jako pro garáž v bytovém domě.

Horší je to pochopitelně tehdy, pokud parkuje na ulici. V takovém případě nezbývá nic jiného než se spolehnout na veřejné dobíjecí stanice. V současné době to není zcela nesplnitelné, u vozidel, která reálně nabízí dojezd okolo 350 km (jako Kia e-Niro) je pravděpodobně nebude nutné dobíjet každý den. Dají se tedy využít i veřejné pomalejší stanice při nákupech. V Praze pak společnost PRE buduje dobíjecí stanice na rozvodnách, které jsou právě na sídlištích. "Rozhodně ale nedoporučujeme vyhazování různých prodlužovaček z oken a podobně. Je to proti normě a pokynu výrobců vozidel," říká Jakub Kott z E.ON.  

 

Právě se děje

Další zprávy