Domácí „benzinka“ blízké budoucnosti: Jak připravit dům na nabíjení elektroauta?

Martin Přibyl Martin Přibyl
Aktualizováno 7. 8. 2020 22:23
Jednou z největších výhod elektroauta je pohodlí při každodenním použití. Pokud zrovna nejedete daleko a nepotřebujete dobíjet po cestě, není s elektromobilem nutné zdržovat se na benzince tankováním. Auto stačí jen připojit k domácí dobíječce a ráno můžete vyrazit. Obyčejná zásuvka ale stačit nebude, co k pohodlnému životu s elektroautem budete potřebovat?
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jakub Plíhal

Kolik za domácí dobíjení zaplatím?

Kromě pohodlí je hlavní výhodou domácího dobíjení to, že je levné. Vlastnictví elektromobilu přiznává právo na výhodnou distribuční sazbu D27d. Například v Praze s tarifem od E.ON vyjde jedna kilowatthodina v nízkém tarifu na 1,97 Kč. Pokud bychom vzali v úvahu reálnou spotřebu Kie e-Niro, 15,6 kWh / 100 km, vychází kilometr na 30 haléřů.

Cena ve vysokém tarifu již tak výhodná není, čtyři koruny za kilowatthodinu jsou spíše vyšší sazbou. Proto se vyplatí zjistit si, kdy konkrétně nízký tarif platí, a auto dobíjet v něm. Není kvůli tomu ale nutné vstávat o půlnoci, pomocí wallboxu nebo v palubním systému auta se dá nastavit odložené dobíjení. Přesný čas, kdy se spouští nízký tarif, se dá najít na webu provozovatele distribuční soustavy, například v Praze "tankují" majitelé elektromobilů levně od deseti večer do šesti do rána.

"Dá se předpokládat, že v budoucnu majitelé elektromobilů nebo budov, kde elektroauta parkují, svěří řízení dobíjení jakémusi agregátorovi. Ten se postará o řízení dobíjení všech zapojených osob a bude spolupracovat s provozovateli distribučních soustav. Majitelům elektromobilů bude moci nabídnout lepší cenu za energii," říká Ondřej Synek z Unicornu.

 

Právě se děje

Další zprávy