Slabikář dobíjení. Co musíte znát, aby vás život s elektromobilem neděsil?

Martin Přibyl Martin Přibyl
14. 7. 2020 6:04
V prvním díle našeho seriálu o elektromobilech jsme probrali, jaký vybrat a pro koho se takové auto hodí. Nyní přišla chvíle na základní pojmy, které byste měli znát, když už se pro něj rozhodnete. Všechny se týkají toho nejdůležitějšího, dobíjení: ať už je pomalé nebo rychlé, doma nebo na veřejné dobíječce.
Foto: Martin Přibyl

AC dobíjení

Z nerozlučné dvojice zkratek AC/DC, které tak proslavila rocková kapela, znamená AC střídavý proud, tedy ten proud, který běžně "máte" doma v zásuvce, ať už jen v jedné fázi (napětí 230 V) nebo rovnou ve třech (400 V). AC dobíjení je na každý pád základním kamenem elektromobility, právě ono umožní plnit auta v pohodlí domova a je šetrnější k baterii vozu. "Předpokládá se, že z převážné části budou nabírat potřebnou energii v čase prostojů, tedy přes noc nebo když je jejich majitel v práci či na nákupech," říká Ondřej Synek, obchodní ředitel divize, která se zabývá dodávkou systémů pro řízení dobíjecích stanic ve společnosti Unicorn.

Rychlost a výkon dobíjení ovlivňují dvě věci: zásuvka a vybavení na straně jedné a palubní dobíječka vozu na straně druhé. Odhad rychlosti je v tomto případě často jednoduchou matematikou. Pokud máte doma 230V zásuvku s 10A jističem, můžete s dodávaným dobíjecím kabelem využít výkon 2,3 kW. S ohledem na kapacity baterií moderních elektroaut, kdy například levnější verze Kii e-Niro pojme 39,2 kWh, trvá dobití z nuly do plna děsivých osmnáct hodin.

 

Právě se děje

Další zprávy