Domácí „benzinka“ blízké budoucnosti: Jak připravit dům na nabíjení elektroauta?

Martin Přibyl Martin Přibyl
Aktualizováno 7. 8. 2020 22:23
Jednou z největších výhod elektroauta je pohodlí při každodenním použití. Pokud zrovna nejedete daleko a nepotřebujete dobíjet po cestě, není s elektromobilem nutné zdržovat se na benzince tankováním. Auto stačí jen připojit k domácí dobíječce a ráno můžete vyrazit. Obyčejná zásuvka ale stačit nebude, co k pohodlnému životu s elektroautem budete potřebovat?
Foto: Martin Přibyl

Dynamické řízení výkonu

Jako výhodnější řešení se tedy může ukázat menší navýšení hodnoty jističe a osazení wallboxu externím elektroměrem, které vyjde jednorázově na 9000 korun. "Tím člověk získá funkci dynamického řízení výkonu, tzv. dynamic load management. Monitoruje se s ní aktuální odběr domu a jeho spotřebičů a veškerý proud, který zbývá do hodnoty hlavního jističe, je pak nabídnut wallboxu, a tím i vozidlu k dobíjení. Na základě aktuální situace se tedy dynamicky mění dobíjecí výkon, ale nikdy nedojde k přetížení hlavního jističe. Tím se dají minimalizovat náklady na navýšení jeho hodnoty," radí Kott z E.ON.

Jednodušší alternativou může být přednostní relé, ale to "shodí" wallbox úplně a auto se přestane dobíjet. Případně se také dá dobíjecí výkon omezit napevno. Ani jedno ale pochopitelně není ideálním řešením.

 

Právě se děje

Další zprávy