Desatero, jak vybrat správnou autoškolu. S radou, kde si stěžovat na špatné praktiky

Eva Srpová Eva Srpová
26. 9. 2018 15:11
Jak vybrat správnou autoškolu? Radí přímo Asociace autoškol ČR spolu s Profesním společenstvím autoškol ČR. Obě organizace navíc spustily program "Autoškolský ombudsman", jehož zájmem je chránit práva žáků i provozovatelů autoškol. Zde si můžete stěžovat, pokud nejste s přístupem autoškoly spokojení, případně požádat zdarma o radu.
Foto: Eva Srpová

Virtuální Autoškolský ombudsman

"Cílem portálu je kultivování oboru vzdělávání řidičů v autoškolách a školicích střediscích a zlepšení podmínek žáků autoškol, učitelů autoškol i zkušebních komisařů," řekl pro Aktuálně.cz Aleš Horčička, jeden z členů Asociace autoškol ČR a člen rady Autoškolského ombudsmana.

Členové v Profesním společenství autoškol ČR a Asociaci autoškol ČR se prý dlouhodobě setkávají s porušováním práv žáků ze strany autoškol. Věří, že tato nová služba, kterou financují z členských příspěvků a provozují ji bez nároku na honorář, by mohla žákům pomoci. A i když je projekt de facto projektem autoškol, jeho autoři se střetu zájmů nebojí.

"I kdyby se stalo že by si žák stěžoval na autoškolu, jejíž majitel byl v radě, která má projekt na starosti, alespoň se veřejně může řešit, jestli dotyčná autoškola nepostupovala špatně, případně na co má žák nárok," dodal Ondřej Horázný, předseda Asociace autoškol ČR.

Na webu Autoškolského ombudsmana je tedy možné zjistit nejen všechny informace o tom, jak autoškola probíhá a na co má žadatel nárok, také zde funguje poradna. Odpovědi schvaluje aktuálně čtyřčlenná rada, do budoucna má v plánu se rozšířit.

"Často se totiž v různých skupinách na Facebooku, kde se lidé ptají na informace o autoškolách, setkáváme s chybnými odpovědmi. Chtěli bychom díky našemu portálu zprostředkovat informace co nejširšímu počtu všech žadatelů o řidičský průkaz," říkají shodně členové Profesního společenství autoškol i Asociace autoškol.

 

Právě se děje

Další zprávy