Pozor na cestě do Chorvatska: Policie vás zkasíruje za rychlost i kouření v autě

Jan Matoušek Jan Matoušek
Aktualizováno 10. 7. 2018 14:51
Cesta autem do Chorvatska je riziková. Ne všechny státy, kterými Češi projíždí, mají dopravní předpisy nastavené stejně jako Česká republika. Přinášíme proto aktualizovaný přehled, na co si dát v jednotlivých zemích pozor. Hlavním zdrojem příjmů všech policistů je překročení povolené rychlosti, někdy ale řidiči mohou zaplatit třeba i za nešvar v podobě kouření v autě.

Při tvorbě materiálu jsme vycházeli především z informací ÚAMK, ministerstva zahraničí, Týmu silniční bezpečnosti a zahraničních automotoklubů.

Chorvatsko

Přehled dopravních omezení a specifik začneme v Chorvatsku. Rychlostní limity pro osobní vozy jsou na tamních silnicích zcela totožné s těmi v Česku. To znamená v obci nejvýše 50 km/h, mimo město 90 km/h (na silnicích pro motorová vozidla 110 km/h) a na dálnici 130 km/h. Řidiči do 24 let věku mají limity nastaveny přísněji - mimo obec 80 km/h, na silnici pro motorová vozidla 100 km/h a na dálnici 120 km/h. Pokuty za překročení rychlosti se mimo město pohybují mezi 500 až 7000 kunami (v přepočtu asi 1730 až 24 260 korun), ve městě mezi 300 až 15 000 kunami (v přepočtu asi 1040 až 52 000 korun).

Ministerstvo zahraničí zároveň upozorňuje, že pokud jde řešení pokuty do správního řízení, tedy že řidič odmítne zaplatit na místě, může policie zadržet řidiči pas nebo občanský průkaz až na osm dnů. To proto, aby se skutečně zúčastnil soudního řízení.

Podobně jako v mnoha dalších státech, i v Chorvatsku je tolerována nejvýše půl promile alkoholu v krvi. Platí to však jen pro zkušené řidiče, u začátečníků do 24 let, řidičů aut s hmotností nad 3,5 tuny a profesionálních řidičů není tolerován žádný alkohol. Překročení limitu je trestáno pokutou 1000 až 15 000 kun (v přepočtu asi 3460 až 52 000 korun). Nejdražší sazba je však pouze při řízení s více než 1,5 promile alkoholu nebo při odmítnutí dechové zkoušky.

Klasické dálniční známky v Chorvatsku nepořídíte. Na daném dálničním úseku se platí mýto. Zakázáno je za jízdy používat mobilní telefon, jestliže řidič nemá handsfree. Pro děti mladší pěti let je povinná dětská sedačka. V případě nehody je potřeba od policie záznam o poškozeném vozidle, bez něj není možná ze země odjet.

 

Právě se děje

Další zprávy