Pozor na cestě do Chorvatska: Policie vás zkasíruje za rychlost i kouření v autě

Jan Matoušek Jan Matoušek
Aktualizováno 10. 7. 2018 14:51
Cesta autem do Chorvatska je riziková. Ne všechny státy, kterými Češi projíždí, mají dopravní předpisy nastavené stejně jako Česká republika. Přinášíme proto aktualizovaný přehled, na co si dát v jednotlivých zemích pozor. Hlavním zdrojem příjmů všech policistů je překročení povolené rychlosti, někdy ale řidiči mohou zaplatit třeba i za nešvar v podobě kouření v autě.

Při tvorbě materiálu jsme vycházeli především z informací ÚAMK, ministerstva zahraničí, Týmu silniční bezpečnosti a zahraničních automotoklubů.

Rakousko

Nejvyšší povolené rychlosti jsou u našich sousedů podobné jako v České republice - na dálnici 130 km/h, v obci 50 km/h a mimo obec 100 km/h. Výše pokuty je odstupňovaná podle toho, o kolik km/h byla nejvyšší povolená rychlost překročena. Pokud je překročení limitu maximálně o 30 km/h, může policie udělit pokutu od 20 do 726 eur (přepočtu asi 510 až 18 600 korun). V případě překročení povolené rychlosti o více než 30 km/h může policie odebrat řidičský průkaz. Také pokuta v takovém případě dosahuje od 70 až k 2180 eur (asi 1800 až 55 800 korun).

Na rozdíl od České republiky rakouští policisté tolerují alkohol. U zkušených řidičů je to do půl promile, začínající řidiči s méně než dvouletou praxí nebo řidiči z povolání mají povoleno nejvýše 0,1 promile. Při jízdě s více než 0,8 a méně než 1,2 promile alkoholu v krvi odebere rakouská polici řidičský průkaz na měsíc, při hladině 1,2 až 1,6 promile přijde řidič o oprávnění na minimálně čtyři měsíce a při více než 1,6 promile na nejméně půl roku. Pokaždé následuje rovněž peněžitý trest až do výše 5900 eur (asi 151 tisíc korun).

Používání telefonů jinak než s handsfree je zakázáno. Ještě specifičtěji se zákaz vztahuje na psaní SMS zpráv nebo jen zadávání adresy do mobilu v průběhu jízdy. Dítě do 14 let musí sedět vždy na zadním sedadle, pokud má však přes 150 cm, nemusí používat dětskou sedačku. Novinkou v rakouském zákoně je zákaz kouření v autě s dětmi mladšími osmnácti let. V případě nedodržení je sankce 100 eur (asi 2600 korun). Reflexní vesta je povinná jen pro řidiče, pro další cestující ve voze se doporučuje. Pokud však další cestující z vozu vystoupí, vestu musí mít oblečenou. Pozornost je také nutno věnovat technickému stavu vozu - pokud by policie při namátkové kontrole zjistila závadu, může až do jejího odstranění nechat vozidlo odstavit.

Na závěr ještě informace o dálničních známkách. Ty jsou povinné a stojí 9 eur (asi 230 korun) za desetidenní vinětu, 26,20 eura (asi 665 korun) za dvouměsíční vinětu nebo 87,30 eura (asi 2226 korun) za roční vinětu. Jízda bez známky může být pokutována na místě částkou 120 eur (asi 3070 korun). Novinkou je od letošního roku možnost zakoupit si digitální dálniční známku místo klasické papírové.

 

Právě se děje

Další zprávy