Cesta autem do Chorvatska: Přinášíme tipy, jak ušetřit čas a také peníze za palivo

Jakub Stehlík Jakub Stehlík
22. 6. 2022 9:55
Země, kterou v předcovidových dobách každým rokem navštívilo 850 tisíc Čechů, zrušila před letní sezonou téměř všechna protiepidemická opatření. Ani po cestě přes Rakousko a Slovinsko nečekají na výletníky byrokratické nástrahy. Zcela bez novinek však cesta na Jadran není, se změnou musejí řidiči počítat na slovinských dálnicích.

V následujícím přehledu ukážeme, jaká protikoronavirová pravidla v Chorvatsku zůstávají v platnosti, jak ušetřit na mýtném nebo kde sehnat dálniční známky. A také, kde se vyplatí natankovat plnou nádrž, aby byla co nejlevnější.

Foto: iStock

Dopravní předpisy v Chorvatsku

Rychlostní limity jsou v Chorvatsku stejné jako u nás. Mladí řidiči, kterým ještě nebylo 25 let, však musí mimo obec jet maximálně 80 km/h, na rychlostních silnicích stovkou a na dálnicích 120 km/h. Podobné omezení platí v případě alkoholu: Zatímco chorvatská policie běžně toleruje 0,5 promile alkoholu v krvi, mladí řidiči musí jezdit s absolutní nulou. 

Všichni motoristé a motocyklisté jsou povinni mít na sobě oblečenou reflexní vestu, pokud opouštějí vozidlo mimo zastavěné oblasti v případě nehody nebo poruchy a pokud se pohybují po silnici nebo její krajnici.

Pokuty jsou v Chorvatsku na české poměry relativně vysoké: Jízda s alkoholem v krvi nad povolený limit vyjde na nejméně 10 000 korun, stejně drahá je i jízda na červenou. Překročení rychlosti o 20 km/h ve městě stojí 3400 korun, stejně jako cestování s nezapnutým bezpečnostním pásem. Mimo město je překročení rychlosti o 20 km/h za patnáct stovek, špatné parkování vyjde nejméně na tisícovku.

 

Právě se děje

Další zprávy