Cesta autem do Chorvatska: Přinášíme tipy, jak ušetřit čas a také peníze za palivo

Jakub Stehlík Jakub Stehlík
22. 6. 2022 9:55
Země, kterou v předcovidových dobách každým rokem navštívilo 850 tisíc Čechů, zrušila před letní sezonou téměř všechna protiepidemická opatření. Ani po cestě přes Rakousko a Slovinsko nečekají na výletníky byrokratické nástrahy. Zcela bez novinek však cesta na Jadran není, se změnou musejí řidiči počítat na slovinských dálnicích.

V následujícím přehledu ukážeme, jaká protikoronavirová pravidla v Chorvatsku zůstávají v platnosti, jak ušetřit na mýtném nebo kde sehnat dálniční známky. A také, kde se vyplatí natankovat plnou nádrž, aby byla co nejlevnější.

Foto: Peljeski most

Mosty v Chorvatsku

Kdo byl v Chorvatsku naposledy před třemi lety a cestuje na ostrov Krk, zažije příjemné překvapení. Za přejezd mostu, který vznikal ještě za vlády maršála Tita, se od roku 2020 neplatí mýtné. Majitelé aut tak ušetří 39 kun (zhruba 129 korun).

Stejně tak se již neplatí za přejezd mostu Mirna v severní části Istrijského poloostrova. Most je nyní součástí dálnice A9 a jeho použití je již zahrnuto v ceně mýtného.

Cestující směřující na jih země do Dubrovníku, se ještě do půlky prázdnin musí obrnit trpělivostí. Stavba Pelješackého mostu, který má spojit obě části Chorvatska rozdělené zhruba desetikilometrovým pásem země patřícím Bosně a Hercegovině, nabrala zpoždění. Původně měla být impozantní, 2404 metru dlouhá stavba otevřena ještě před turistickou sezonou. Aktuálně se však slavnostní přestřihnutí pásky posouvá až na konec července.

V současné době tak lidé směřující po souši do Dubrovníku musejí opustit území Evropské unie, což vede k průtahům na hraničním přechodu. Zejména v létě se zde tvoří i několikahodinové fronty.

 

Právě se děje

Další zprávy