Cesta autem do Chorvatska: Přinášíme tipy, jak ušetřit čas a také peníze za palivo

Jakub Stehlík Jakub Stehlík
22. 6. 2022 9:55
Země, kterou v předcovidových dobách každým rokem navštívilo 850 tisíc Čechů, zrušila před letní sezonou téměř všechna protiepidemická opatření. Ani po cestě přes Rakousko a Slovinsko nečekají na výletníky byrokratické nástrahy. Zcela bez novinek však cesta na Jadran není, se změnou musejí řidiči počítat na slovinských dálnicích.

V následujícím přehledu ukážeme, jaká protikoronavirová pravidla v Chorvatsku zůstávají v platnosti, jak ušetřit na mýtném nebo kde sehnat dálniční známky. A také, kde se vyplatí natankovat plnou nádrž, aby byla co nejlevnější.

Foto: Shutterstock

Pozor na miny u silnice

V Chorvatsku zůstávají kolem silnic poměrně rozsáhlé zaminované úseky. Jde o pozůstatek Chorvatské války za nezávislost z let 1991-1995. Setkáme se s nimi zejména na bývalých frontových liniích ve Východní Slavonii u hranic se Srbskem a Maďarskem (v okolí Vukovaru), v Západní Slavonii (oblast Daruvar, Pakrac, Virovitica), v oblasti jižně od Sisaku a Karlovacu, východně od Ogulinu, Otočacu, Gospiče, na východním okraji Zadaru a na pobřeží mezi Senjem a Splitem, stejně jako v horách v okolí Dubrovníku. 

Úřadům známá minová pole jsou ohraničena žlutou páskou a cedulkou s nápisem "Ne prilazite". V těchto oblastech se nedoporučuje vstupovat mimo asfaltový povrch silnice, protože miny byly často kladeny do její bezprostřední blízkosti. Chorvatské národní parky jsou odminované a jejich území je považováno za bezpečné.

 

Právě se děje

Další zprávy