Cesta autem do Chorvatska: Přinášíme tipy, jak ušetřit čas a také peníze za palivo

Jakub Stehlík Jakub Stehlík
22. 6. 2022 9:55
Země, kterou v předcovidových dobách každým rokem navštívilo 850 tisíc Čechů, zrušila před letní sezonou téměř všechna protiepidemická opatření. Ani po cestě přes Rakousko a Slovinsko nečekají na výletníky byrokratické nástrahy. Zcela bez novinek však cesta na Jadran není, se změnou musejí řidiči počítat na slovinských dálnicích.

V následujícím přehledu ukážeme, jaká protikoronavirová pravidla v Chorvatsku zůstávají v platnosti, jak ušetřit na mýtném nebo kde sehnat dálniční známky. A také, kde se vyplatí natankovat plnou nádrž, aby byla co nejlevnější.

Foto: ÖAMTC

Slovinská známka už jen elektronicky

Od 1. února letošního roku zrušilo Slovinsko papírové dálniční známky. Řidiči, kteří hodlají použít některý z placených úseků tamních dálnic a rychlostních silnic, si musí obstarat známku elektronickou. Pokud jde o ceny a platnost známek, zůstává vše při starém. 

Novinkou však je, že roční viněta je stejně jako u nás platná vždy dvanáct měsíců od požadovaného začátku, například od 1. července 2022 do 30. června 2023. A stejně jako v Česku je e-vinjeta vázána na registrační značku vozu.

Pro osobní auta vyjde roční dálniční známka na 110 eur (2730 korun), měsíční 30 eur a sedmidenní 15 eur. U motocyklů stojí roční dálniční známka 55 eur, půlroční 30 eur a sedmidenní 7,50 eura. Elektronickou dálniční známku můžete koupit online na adrese evinjeta.dars.si.

 

Právě se děje

Další zprávy