Cesta autem do Chorvatska: Přinášíme tipy, jak ušetřit čas a také peníze za palivo

Jakub Stehlík Jakub Stehlík
22. 6. 2022 9:55
Země, kterou v předcovidových dobách každým rokem navštívilo 850 tisíc Čechů, zrušila před letní sezonou téměř všechna protiepidemická opatření. Ani po cestě přes Rakousko a Slovinsko nečekají na výletníky byrokratické nástrahy. Zcela bez novinek však cesta na Jadran není, se změnou musejí řidiči počítat na slovinských dálnicích.

V následujícím přehledu ukážeme, jaká protikoronavirová pravidla v Chorvatsku zůstávají v platnosti, jak ušetřit na mýtném nebo kde sehnat dálniční známky. A také, kde se vyplatí natankovat plnou nádrž, aby byla co nejlevnější.

Chorvatsko, dálnice, mýtná brána
Chorvatsko, dálnice, mýtná brána | Foto: ČTK

Mýtné na chorvatských dálnicích

V Chorvatsku nemají dálniční známky, platí se mýtné podle ujetých kilometrů. Dvoustopá vozidla jsou rozdělena do čtyř tříd podle velikosti a hmotnosti, běžná osobní auta do 3,5 tuny s výškou do 1,9 metru se vejdou do nejlevnější 1. třídy (střešní boxy se do výšky vozu nepočítají). Projetí trasy Záhřeb-Split-Dubrovník vyjde u osobního auta na 232 kun, auto s přívěsem nebo obytné auto zaplatí 360 kun. Aktuální kurz je 3,33 koruny za 1 kunu.

Mýtné se platí na mýtných stanicích. Na některých úsecích si řidič na začátku zpoplatněného úseku musí vzít z automatu lístek, mýtné pak zaplatí až při výjezdu. Částky lze platit v hotovosti nebo kartou. Platba v hotovosti v eurech je možná, avšak nevyplatí se. Peníze zpět vrací výběrčí vždy v chorvatských kunách a směnný kurz je nevýhodný.

Pravidelným návštěvníkům Chorvatska se vyplatí pořízení transpondéru pro výběr mýtného elektronickým způsobem. Transpondér stojí 122 kun a lze jej opakovaně dobíjet částkou nejméně 100 kun, přičemž dobité peníze nemají časově omezené použití. Kromě úspory času, kdy auto s transpondérem projíždí na mýtnicích bez zastavení, přináší elektronická krabička i finanční úsporu: Mýtné placené tímto způsobem je o pětinu levnější než při platbě kartou či v hotovosti. Seznam míst, kde je možné transpondér koupit, najdete na stránkách chorvatské dálniční společnosti www.hac.hr.

 

Právě se děje

Další zprávy